Sunce sija

Tri dana mraka na zemlji - obična su patka!

Sci-Tech / Flash | 24. 10. 2014. u 08:32 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi su internetski portali i novine prenijeli jučer informaciju kako je visoki dužnosnik NASA-e, imenovan kao Charles Bolden, najavio kako će zemlja 21., 22. i 23. prosinca ostati u mraku, bez sunčevog svjetla i kako će vladati oluje i nevrijeme!

On je navodno, kazao, citiramo, "najveća solarna oluja u posljednjih 50 godina će trajati 72 sata, čitava tri dana."

Uz ovu je najavu ujedno odaslao i upozorenje u kojem kaže da nema razloga za strah ili paniku te poziva stanovništvo da ostanu mirni, kaže se dalje u informaciji.

U toj istoj informaciji koju potpuno identičnu prenose mnogi regionalni mediji dalje stoji: "Francuska znanstvenica Monique Mathieu, svojim članovima društva „S neba na zemlju" pak poručuje - Ta tri dana mraka bit će veoma teško vrijeme za čovječanstvo!"

RDV je tragom ove vijesti odlučio potražiti stručno mišljenje, a stručni suradnik Zvjezdarnice Zagreb, Damir Hržina, kaže nam da je u pitanju potpuno neprovjerena, netočna i očito izmišljena informacija, koje nema u ozbiljnim znanstvenim krugovima, niti je išta takvo došlo iz krugova NASA-e, a što je također važno istaći, kaže nam Hržina - sunčeva oluja ne može se predvidjeti za tako dugo razdoblje, niti bi ona mogla "ugasiti" dan na zemlji, jedino bi možda mogla prouzročiti probleme sa električnom neergijom, ali u zemljama s jako dugim nizovima dalekovoda, kao što su SAD ili Kanada.

Kopirati
Drag cursor here to close