Subvencioniranje

Trebinje i Bileća jedini u regiji pomažu umjetnu oplodnju

Sci-Tech / Flash | 26. 01. 2015. u 08:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Trebinje i Općina Bileća jedine su lokalne zajednice u istočnoj Hercegovini koje iz proračuna novčano subvencioniraju umjetnu oplodnju.

U proračunu grada Trebinja za 2015. godinu za ove namjene planirano je 13.000 KM, kažu u gradskom Odjeljenju za gospodarstvo i društvene djelatnosti, piše portal Radio Trebinja.

Kako se precizira, ovim sredstvima za potrebe umjetne oplodnje raspolažu obitelji sa područja Trebinja koje su iskoristile pravo na dva besplatna pokušaja umjetne oplodnje, koje odobrava Fond zdravstvenog osiguranja RS, ili koje zbog godina iznad utvrđene starosne granice ne mogu ostvariti ovo pravo.

''S tim, što su naše potrebe mnogo veće od ovih 13 tisuća, ali smo zaista zahvalni i za ova sredstva, koja nisu smanjena u odnosu za prošlogodišnji proračun i koja nam puno znače“, kaže za Radio Trebinje Snježana Misita, predsjednik Udruženja obiteljima sa problemom steriliteta „Bebe“.

U Bileći za potrebe umjetne oplodnje iz općinske kase izdvaja se 10.000 KM, a u ostalim općinama regije novca za ove namjene nema.

''Iskreno se nadam da će se i ostale općine Hercegovine ugledati na Trebinje i Bileću. Na naše zahtjeve i inicijative oni odgovaraju dobrom voljom, ali novca – nema. Znam da je važno da imamo i šetališta, bolje puteve ili mostove, ljepše zgrade, ali su nam najbitnije bebe. Ako ne bude beba – nema ni Hercegovine“, kaže Misita.

Udruženje „Bebe“ iz Trebinja danas okuplja 150 obitelji iz istočne Hercegovine, a Misita strahuje da je broj obitelji sa problemom steriliteta na području regije tri puta veći, jer je ovaj problem obitelji iz ovog udruženja kroz međusobnu suradnju, kao i pomoć i intervencije stručnih ljudi, uspjele riješiti problem koji ih je udružio – i ostvare potomstvo.

''Naša borba i trud su se isplatili – za pet godina od osnivanja Udruženja uspjeli smo da dobijemo 50 beba i mnogo smo sretni zbog toga. Naš je cilj da se u 2015. godini izborimo za treću besplatnu izvantjelesnu oplodnju i da što više članova Udruženja postanu roditelji“, navela je Misita, prenosi Radio Trebinje.

Kopirati
Drag cursor here to close