glavom na loptu ili ne?

Treba li zabraniti udaranje lopte glavom za djecu do 10 godina?

Sci-Tech / Flash | 19. 02. 2017. u 09:29 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udaranje lopte u igri glavom, zabranjeno je u Americi za uzrast do 10 godina. U Engleskoj je ponovno pokrenuta rasprava o ovoj temi.

Pitanje je, naime, oštećuje li udaranje lopte glavom funkcije mozga trajno? Jedna nova studija pokrenula je diskusiju u Engleskoj, a realizirana je u suradnji University College London i Nacionalne bolnice za neurologiju i neurokirurgiju.

Analizirani su moždani uzorci pet umrlih profesionalnih nogometaša, kao i jednog amaterskog, a svi su se nogometom bavili u prosjeku 26 godina i svi su u životnoj dobi od 60 godina oboljeli od demencije.

U četiri slučaja otkrivena je kronična traumatska encefalopatija (CTE), oštećenje mozga koje može uzrokovati gubljenje pamćenja i depresije.

"Prvi put smo ustanovili povezanost između ranijih oštećenja mozga i nastanka demencije", kaže profesor Huw Morris sa University Collegea.

Britanski „Daily Mirror“ već je ranije postavljao pitanja je li vrijeme da se zabrani igranje glavom u dječjem uzrastu, nakon što je to 2015. zabranjeno u SAD-u.

Daleko od znanstvene relevantnosti

I neke druge zemlje, u kojima se nogomet masovno igra, tragaju za dokazima koji bi ukazali na povezanost igranja lopte glavom u ranoj životnoj dobi i naknadnih oboljenja koja izaziva oštećenje mozga.

Dr. Nina Feddermann, specijalistkinja sa Swiss Concussion Center, Zürich, kaže kako šest istraženih slučajeva ne mogu biti osnova za donošenje validnog znanstvenog zaključka.

"Uzme li se u obzir činjenica da od ukupnog broja ljudi u Velikoj Britaniji koji su stariji od 65 godina, sedam posto pati od demencije, bez obzira jesu li u životu igrali nogomet ili nisu, može se kazati kako je šest istraženih slučajeva premala baza za donošenje zaključaka", kazala je Feddermann.

Osim toga, 30 izvedenih studija u različitim zemljama svijeta, koje su obuhvatile 1.700 igrača, imaju jako različite rezultate.

"S obzirom na veliko vremensko razdoblje između aktivne karijere nogometaša i životne dobi u kojoj eventualno nastanu zdravstveni problemi, teško je sa sigurnošću utvrditi što je još sve, u međuvremenu, utjecalo na razvitak simptoma. Mogu to biti i alkohol, depresije i drugi uzroci. Kako bi se mogli utvrditi pouzdani rezultati, potrebna su šira istraživanja u duljem vremenskome razdoblju", kaže švicarska znanstvenica za Bild am Sonntag.

Podrazumijeva se da s djecom koja treniraju nogomet u osjetljivoj dobi djetinjstva treba biti pažljiv, ali ako udaranje lopte glavom uistinu izaziva tolike štete - "zašto onda nije pogođen znatno veći broj bivših nogometaša", pita se dr. Nina Feddermann, koja je i članica FIFA-inog istraživačkog centra F-MARC (FIFA - Medical Assessment and Research Centre).

Kopirati
Drag cursor here to close