Mentalno zdravlje

Traže pomoć stručnjaka zbog brzog i stresnog života

Sci-Tech / Flash | 12. 10. 2015. u 13:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na nivoima lokalne zajednice osobe s mentalnim poteškoćama su prepoznatljive i prihvaćene od sustava, odnosno od centara za mentalno zdravlje koji im pružaju nesebičnu podršku da bi živjeli što kvalitetnije, ali se ipak u zajednici nerijetko suočavaju s ponižavajućim i odbacujućim odnosom drugih ljudi.

Direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić kazala je novinarima da se to, prema mišljenju tih osoba, osjeća u svakodnevnom životu kako od obitelji i ljudi iz okoline, tako i od zdravstvenih djelatnika na sekundarnom i tercijarnom nivou.

''Imamo čak primjera da te osobe imaju manji obim kvalitetne zdravstvene zaštite baš zbog toga što pojedini zdravstveni djelatnici i ne primjećuju koliko je važno i njima osigurati istu zdravstvenu uslugu kao i drugim građanima'', kazala je Osmanagić.

Mišljenja je da, uslijed brzog i stresnog tempa života, i osobe koje nemaju mentalne poteškoće treba da odlaze u centre za mentalno zdravlje da ne bi došli u situaciju nastavka nekih vrsta poremećaja koji se u suštini mogu prevenirati na nivou tih centara.

Asocijacija XY od 2010. godine realizira Projekt o mentalnom zdravlju, uz podršku Ureda švicarske vlade u BiH i u suradnji s entitetskim ministarstvima zdravlja, resornim državnim ministarstvom i Odjelom za zdravstvo Distrikta Brčko. Radi se o projektu koji doprinosi smanjenju stigme i diskriminacije, a značajan doprinos tom problemu daju radeći s korisničkim udruženjima.

U Sarajevu su danas organizirali skup "Diskriminacija i mentalno zdravlje" što je i ovogodišnja tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. listopada.

Predsjednik Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK-a "Fenix" Vahid Đulović kaže da je dostojanstvo u srži pojma oporavka od oboljenja.

Kaže da je nada, da se osoba može rasteretiti patnje koju joj nameće duševna kriza te unaprijediti funkcioniranje u različitim domenima života, temelj saveza koji se mora graditi između korisnika, članova njihovih obitelji, profesionalaca u zaštiti mentalnog zdravlja te zajednice u cjelini.

Pomoćnik federalnog ministra zdravlja Goran Čerkez podsjetio je da je zdravlje potpuno psihičko, fizičko i socijalno blagostanje, a bitno je isto kao i ekonomski rejting jer bez mentalno zdravog čovjeka nema ni razvoja ekonomije niti društva.

Među faktorima koji značajno utječu na mentalno zdravlje istaknuo je socijalno okruženje, a tu spadaju financijska situacija, politička situacija.

''Na naše mentalno zdravlje utječu osobni faktori, faktori sredine i aktivnosti u svakodnevnom životu. Mi živimo u teškoj socio-ekonomskoj situaciji, političkoj nestabilnosti, živimo u doba socijalne isključenosti nastale uslijed pogrešne upotrebe novih tehnologija. Osim toga, moramo se i izvući iz prošlosti i početi gledati o budućnost'', kazao je Čerkez.

Današnji skup organiziran je na Fakultetu političkih znanosti s namjerom da se ukaže na to da politolozi, sociolozi, novinari i ostali profili za koje se studenti školuju u toj obrazovnoj instituciji umnogome mogu doprinijeti smanjenju stigme i diskriminacije spram osoba s mentalnim poteškoćama.

Prikazan je i dokumentarni film "Obojene ptice", urađen u formi osobne priče korisnika usluga mentalnog zdravlja, izjave profesionalaca iz oblasti mentalnog zdravlja i predstavnika medija, a radi pozitivnog utjecaja na javnu stigmatizaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close