Organi

Transplantacija: Pacijenti iz Federacije će na hrvatsku listu čekanja

Sci-Tech / Flash | 27. 10. 2016. u 11:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici donesena je Odluka o prihvaćanju Prijedloga protokola o suradnji u području transplantacijske medicine koji će biti zaključen između Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Potpisivanjem ovog protokola državljani Federacije BiH će biti u mogućnosti da budu uključeni na Listu čekanja Republike Hrvatske, odnosno Listu čekanja Eurotransplanta, tako da im budu osigurane usluge transplantacijskih zahvata za jetru i srce, iznimno i za bubreg.

''Ovim protokolom regulirano je i pitanje reciprociteta u pogledu uzimanja organa od umrlih darovatelja, kao i broj vraćenih organa od umrlih darovatelja državljana Federacije BiH'', navodi se u priopćenju Vlade Federacije.

U obrazloženju Odluke je navedeno da je Prijedlog protokola sačinjen s ciljem daljeg razvoja transplantacijske medicine FBiH, odnosno osiguranja dostupnosti usluga transplantacijskih zahvata državljanima Federacije BiH kojima je indicirana transplantacija jetre i srca, te iznimno i bubrega, i u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, a u okviru Eurotransplant International Foundation, preko jednog iz izabranih transplantacijskih centara Hrvatske.

Prijedlogom protokola obuhvaćeni su oblici tehničke pomoći i obaveze koje proističu za njegove potpisnice. Potpisivanjem ovog protokola državljani Federacije BiH će biti u mogućnosti da budu uključeni na Listu čekanja Republike Hrvatske, odnosno Listu čekanja Eurotransplanta, tako da im budu osigurane usluge transplantacijskih zahvata za jetru i srce, iznimno i za bubreg. Ovim protokolom regulirano je i pitanje reciprociteta u pogledu uzimanja organa od umrlih darovatelja, kao i broj vraćenih organa od umrlih darovatelja državljana Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close