gen EPAS-1

Tibetanci nisu ljudi

Sci-Tech / Flash | 23. 04. 2016. u 15:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rasmus Nielsen sa Sveučilišta Berkeley i njegovi suradnici iz laboratorije za istraživanje DNK u Kini tvrde da Tibetanci pripadaju misterioznoj grupi 'Denisonovaca' i da nisu homo sapiensi, prenosi RTRS.

Misteriozni DNK Tibetanaca pronađen je 2010. godine u Rusiji, a otkrio ga je pustinjak Denis, po kome su i dobili ime. Nielsen je istraživao gen EPAS-1 i otkrio da prirodna selekcija podržava njegov opstanak i nastavak vrste.

Znanstvenici su davno ustanovili da Tibetanci funkcioniraju sasvim normalno na velikim visinama i da se s lakoćom kreću po "krovu svijeta", dok se obični ljudi tamo osjećaju loše i izmučeno.

Pretpostavljalo se da je posle više tisuća godina genetskog prilagođavanja DNK Tibetanaca drugačiji, ali sada se vjeruje da su oni "Denisonovci" i da imaju DNK drugačiji od onog koji je svojstven homo sapiensima.

Prije Nielsenove teorije, američki znanstvenici s Univerziteta ?uta pronašli su deset gena koji omogućavaju Tibetancima da izdrže s veoma niskim nivoom kisika u atmosferi. Većini drugih ljudi, uključujući i alpiniste koji su u "top formi", uvijek je mučno u tim uvjetima, a često se javljaju i komplikacije u mozgu i plućima.

Dva uočena gena povezana su sa hemoglobinom – dijelom krvi koja prenosi kisik po tijelu. Interesantno je da neki drugi stanovnici visokih predjela nemaju svojstva Tibetanaca ni tu izdržljivost, pa čak ni stanovnici Anda.

Otkriće da Tibetanci imaju misteriozni "Denisonov DNK" objavljeno je u časopisu "Nature".

Kopirati
Drag cursor here to close