Dugovanja

Teška godina iza BHRT-a

Sci-Tech / Flash | 23. 05. 2017. u 13:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neefikasan sistem financija javnih radiotelevizijskih (RTV) servisa te veliki dug entitetskih emitera prema državnoj Bosanskohercegovačkoj radio televiziji (BHRT) uzrokovali su da ova medijska kuća prethodnu godinu završi s višemilijunskim dugovanjima.

Kako su danas na sjednici Komisije za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH upozorili predstavnici BHRT-a, takva situacija uzrokovala je da taj javni servis nije u mogućnosti plaćati doprinose ili obaveze po osnovu poreza na dodatnu vrijednost.

Tu je i dug od 12 milijuna KM prema Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) čiji je BHRT član, ali sve to nije uzrokovalo da BHRT realizira sve planirane programske sadržaje, što je za njih, kazali su, posljednja linija obrane, u izuzetno teškim uvjetima budući da im nedostaje opreme, ali i vozila.

Članovi Komisije koji su danas k znanju primili izvještaj o radu BHRT-a za prošlu godinu kao i programski plan za 2017., podsjetili su da su parlamentarci nekoliko puta pokušali riješiti pitanje stabilnog financiranja javnog RTV servisa, ali niti jedan o njih nije bio podržan.

Uz podsjećanje da je državna radio-televizija osnovana odlukom visokog predstavnika te da je Zakon o javnom RTV sustavu usvojen s prijelaznim rješenjima, zamjenik predsjedavajućeg Komisije Nikola Lovrinović (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) kazao je da je BHRT dio neučinkovitog sustava.

Ocijenio je i da bi BHRT mnogo lakše izašao iz financijskih poteškoća kada bi se osiguralo da entitetski emiteri redovno uplaćuju sredstva namijenjena BHRT-u prikupljena putem naplate RTV pretplate.

Najavio je da će uskoro u parlamentarnu proceduru biti upućene izmjene zakonskog rješenja o javnom RTV sustavu kada će detaljnije govoriti o tome, ali je naglasio da on vidi rješenje problema u izmjeni članova zakona kako bi se osiguralo da tri KM, od ukupno 7,5 KM koliko košta RTV pretplata, bude izravno uplaćivano na račun BHRT-a.

S druge strane član Komisije Staša Košarac (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) upozorio je i da postoje određeni problemi kada je u pitanju uplata doprinosa od marketinga što bi BHRT trebao uplaćivati entitetskim emiterima.

Ipak kako je istaknuo, velika odgovornost je i na Odboru javnih RTV servisa od kojeg parlamentarci traže da ponudi zakonsko rješenje kojim će se riješiti ova pitanja.

Uime Upravnog odbora BHRT-a Dejana Radovanović-Šarenac naglasila je da je novoimenovani Upravi odbor opredijeljen da radi na rješenju svih pitanja koje su zatekli u BHRT-u, a također kazala da su u toku razgovori direktora sva tri emitera o načinima rješenja međusobnih problema.

Članovi Komisije razmatrali su danas i primili k znanju i mišljenje s rezervom koje je dao Ured za reviziju institucija BiH na financijsko poslovanje ove medijske kuće u 2015. godini te su usvojili zaključak kojim pozivaju da se preporuke revizije implementiraju.

Zamjenik glavnog revizora Ranko Krsman kazao je da je uočeno neriješeno pitanje vlasništva nad imovinom, a te godine iskazani gubitak bio je oko šest milijuna KM, ali uočene su i nepravilnosti kada su u pitanju javne nabavke.

Napomenuo je još i da u odnosu na prethodni njihov izvještaj preporuke koje su implementirane nisu bile suštinske prirode, zbog čega je mišljenje revizora ostalo isto.

Kopirati
Drag cursor here to close