Promocija knjige

''Teorija i praksa održivog razvija'' predstavljena u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 06. 05. 2015. u 16:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu je u Mostaru u Galeriji Aluminij predstavljena knjiga ''Teorija i praksa održivog razvija'', koju je napisao profesor emeritus Zoran Trputec sa Univerzitet modernih znanosti - CKM Mostar, u suautorstvu s Azrom Tibo, Arminom Kovačijem i Natašom Šantić.

Prof. Trputec se bavi problematikom razvoja već dulje od četrdeset godina, a ova je knjiga posljednja u nizu studija, članaka i knjiga koje je objavio na hrvatskomu, engleskomu, talijanskom i španjolskom jeziku. Autor knjige prof.dr.sc. Zoran Trputec, profesor emeritus, jedan je od osnivača i utemeljitelja Univerziteta modernih znanosti –CKM Mostar.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri predavao je na više sveučilišta diljem svijeta, od Afrike do Središnje Amerike, u zemljama Europe te naše zemlje, na svjetskim jezicima, a dugi niz godina je bio dekan i profesor na Ekonomskom fakultetu u Mostaru.

Premda pisana u obliku udžbenika, knjiga ima puno širi značaj, a od standardnih se udžbenika, u prvomu redu, razlikuje u činjenici da na poseban način pristupa humanomu održivom razvoju. Recenzenti, akademik dr. sc. Slavo Kukić i dr. sc. Aleksandar Knežević ocijenili su ovo djelo vrijednim i originalnim znanstvenim i pedagoškim doprinosom problematici održivoga razvoja.

Dr. sc. Slavo Kukić, akademik, je istaknuo da niti jedna od niza strategija održivog razvoja spomenutih u knjizi nije primijenjena u Bosni i Hercegovini. Iz tog razloga preporučuje ovu knjigu kao nezaobilaznu literaturu na svim visokoškolskim ustanovama u zemlji.

Doc.dr. Armin Kovači je diplomirao na Ekonomskom fakultetu na Univerzitetu Džemal Bijedić Mostar. Magistrirao je i doktorirao na Sveučilištu/Univerzitetu Hercegovina. Trenutno radi kao docent na Univerzitetu modernih znanosti- CKM, Mostar.

Mr. sc. Nataša Šantić je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Firenci, Italija, a magistrirala na Sveučilištu/Univerzitetu Hercegovina. Radi kao viši asistent na Univerzitetu modernih znanosti-CKM gdje sprema i doktorat.

Mag. struke Azra Tibo je diplomirala na Fakultetu za menadžment resursa-CKM, a magistrirala je na Sveučilištu/Univerzitetu Hercegovina. Radi kao viši asistent na Univerzitetu modernih znanosti-CKM, gdje je i student doktorskih studija.

Knjiga ukazuje na probleme i prepreke koji stoje na putu humanog održivog razvoja i ne napuštajući umjereni, optimistični prizvuk, nudi praktične primjere koji vode trajnim, održivim rješenjima. Knjiga ima dijaloški katakter između autora i čitatelja.

Pisana je kao udžbenik, ali ima puno univerzalniji karakter. Stavljanjem akcenta na ljude kao pojedince u mrežama i ugnježdenim sustavima koji koevoluiraju, autori s pozicija sustava i kompleksnosti pružaju panoramu problematike razvoja koja se sublimira u samoj definiciji razvoja. Slijed izlaganja odvija se tako da čitatelja vodi kroz razna područja relevantna za glavnu temu i na spretan način povezuje teorijski i filozofski zahtjevne teme s praktičnom razvojnom problematikom.

Povijesna dimenzija uvodnog dijela smješta održivi razvoj u suvremeni kontekst. Izlaganje napušta uobičajenu trojednu predstavu o razvoju kao cjelini ekonomske, društvene i okolinske problematike, priopćeno je.

Dosljedno kompleksnom dinamičkom pristupu razmatra se priča u ljudskoj vrsti koja je, svojim ekonomskim, tehnološkim, političkim i organizacijskim postignućima suvremene civilizacije, iznjedrila sjeme vlastite destrukcije.

''Ova nas knjiga ne uči kako se ponašati na razini maloga čovjeka, nego nas uči gledati globalno, usmjereno poglavito na širu društvenu zajednicu i na poduzeća. Kako bi trebala izgledati industrija, u kojemu se smjeru čovjek treba razvijati kako bi imao više razumijevanja za druge ljude i za okoliš u kojem diše, o čemu se trebamo brinuti kako bi budućnost bila otvorena budućim naraštajima'', komentira jedna od autorica mr. sc. Nataša Šantić, poručujući kako je riječ o korisnomu štivu za buduće i za sadašnje menadžere i kako čitatelja tjera na razmišljanje i na promjene.

Kopirati
Drag cursor here to close