Lordfenix

Tek mu je 20, a već je kreirao više od 100 opasnih trojanaca

Sci-Tech / Flash | 04. 07. 2015. u 18:35 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brazilski student (20) autor je više od 100 trojanaca kojima je cilj bio krasti financijske informacije, a za svaki je mogao zaraditi oko 300 dolara, navodi sigurnosna tvrtka Trend Micro.

Oni su ga identificirali kao jednog od najvećih autora malvera, a mladi informatičar poznat je pod imenima 'Lordfenix', 'Hacker's Son' i 'Filho de Hacker'. Djelovati je počeo još 2013. godine kada se preko foruma javljao drugima da mu pomognu oko programa. U međuvremenu je razvio vještine, a njegov softver je korišten u napadima na niz banaka.

Jedno od njegovih djela je i TSPY_BANKER.NJH, trojanac koji može identificirati kad korisnik upisuje određeni URL banke. Potom mu se zatvara trenutni prozor u Google Chromeu (ako ga koristi), javlja se poruka s greškom i otvara novi lažni prozor bez da je primijetio promjenu adrese. Ako je žrtva upisala svoje podatke u taj prozor, oni su se proslijedili napadaču na e-mail. Isti je program gasio i proces koji koriste banke kako bi osigurali podatke u online transakcijama.

Trend Micro navodi kako samouvjereni haker sada nudi i izvorni kod trojanaca na određenim forumima. Tvrdi da te besplatne verzije mogu ukrasti podatke iz četiri banke, a u plaćenoj verziji nudi se mogućnost napada više institucija. Trojance je oglašavao i preko Skypea.

Pokazalo se i da je hakeru ovo prilično uspješan biznis. Stvorio je više od 100 opasnih programa, a cijena svakog otprilike je 320 dolara. Prije dvije godine na Facebooku je objavio post u kojem se hvali uspjehom svog rada.

Kopirati
Drag cursor here to close