Svečanost

Svjetski priznati znanstvenik u Mostaru dobio počasni doktorat

Sci-Tech / Flash | 05. 10. 2015. u 13:08 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru danas je svečano dodijelio počasni doktorat prof. dr. Wilhelmu Schaferu. Prof. dr. Schafer je, inače, rektor Sveučilišta u Paderbornu u Njemačkoj s kojim Univerzitet "Džemal Bijedić" ima suradnju više od dvadeset godina.

"Riječ je o Sveučilištu koji nas je među prvima podržao poslije rata", kazao je rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Sead Pašić na svečanoj dodjeli doktorata upriličenoj u Gradskoj vijećnici u Mostaru.

Kako je objasnio rektor Pašić, u početku su to bile donacije u novcu, knjigama, laboratorijskim opremama i dr., a kasnije su ta dva sveučilišta počela suradnju na tempus projektima. "Prof. dr. Schafer je uglavnom bio nositelj većine projekata i dao je nemjerljiv doprinos u projektima koji su razvijali informacijsko komunikacijske tehnologije", kazao je rektor Pašić.

Dodao je kako je prof. Schafer izuzetno referentan znanstvenik svjetskoga glasa iz oblasti softverskog inženjeringa s više od 200 objavljenih radova. "Stoga nam je bila izuzetna čast da jednom takvom profesoru i znanstveniku dodijelimo počasni doktorat", ocijenio je rektor Pajić.

Podsjetio je kako je ovo tek peti počasni doktorat koji je Univerzitet dodijelio u 38 godina svoga postojanja. "I zbog toga je ovaj događaj trebalo posebno i svečano obilježiti, ali i zbog činjenice da je današnji dan početak nove akademske godine na kojem je svoje akademsko obrazovanje započela 38. generacija studenata", dodao je rektor Pašić.

Prof. dr. Schafer se zahvalio na ukazanoj časti, ističući kako se u dvadeset godina njegovoga angažmana u BiH i suradnji njemačkih i bh. sveučilišta dosta toga dogodilo. "Ovim počasnim doktoratom dr. Schafer ulazi u okrilje mostarske akademske zajednice i ne više kao stranac, nego kao njezin član", poručio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić tijekom svečane dodjele doktorata.

Također je izrazio nadu kako će se započeta suradnja ne samo nastaviti, nego i proširiti na dobrobit cijele akademske zajednice grada Mostara. Uz rektora i prorektora, te profesore Univerziteta svečanosti su nazočili i predstavnici kulturnog, vjerskog i političkog života Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije, te drugi uvaženi gosti. U glazbenom dijelu programa sa dvije skladbe nastupili su članovi i članice 'Mostarskih kiša'. Nakon svečanosti u Gradskoj vijećnici upriličen je domjenak.

Kopirati
Drag cursor here to close