Krizne situacije

Svjetska zdravstvena organizacija nespremna za epidemije

Sci-Tech / Flash | 07. 07. 2015. u 19:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija je nespremna da se bavi krizom kao što je epidemija ebole, što traži temeljne promjene, podržane većim sredstvima, upozorili su danas stručnjaci, prenosi AFP.

U kritičnom izvještaju panela neovisnih stručnjaka UN, naglašava se da je proglašenje izvanrednog stanja u svijetu zbog ugroženosti zdravlja 8. kolovoza 2014. godine bilo presporo, jer je prošlo pet mjeseci od izbijanja ebole.

''To je reaktivan, a ne proaktivan pristup hitnim slučajevima i propušteno je da se djeluje na osnovu upozorenja iskusnog osoblja na terenu'', navodi se u izvještaju.

U prvim mjesecima krize, generalni direktor WHO Margaret Chan i više osoblje nije se pokazalo kao hrabro i nezavisno u odlučivanju, pa je bilo potrebno da se time bave vlade pogođenih zemalja, navodi se u izvještaju.

Panel je također kritizirao početno angažiranje WHO u lokalnim zajednicama, u pogledu toga što se moglo učiniti na smanjenju širenja ebole, kao i zbog toga što osoblje nije pružalo autoritativne informacije o tome što se događa, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close