Gdje smo?

Sveučilišta iz BiH nema ni na vidiku među (naj)boljima

Sci-Tech / Flash | 18. 09. 2014. u 08:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među 800 najboljih sveučilišta u svijetu, prema istraživanju "QS World University Ranking 2014/2015", iz regije su se našla samo sveučilišta u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu.

Prema ovom popisu najbolje sveučilište u svijetu je Massachusetts Institut za tehnologiju (MIT), a iza njega slijede Cambridge, Imperial College London, Harvard, Oxford, UCL (University College London), Stanford, California Institute of Technology (Caltech), Princeton i Yale.

Prema tome, među deset najbolje rangiranih sveučilišta u svijetu njih šest su američki, a preostala četiri britanska, koji potvrđuju dugogodišnju dominaciju ove dvije zemlje u oblasti visokog obrazovanja u svijetu.

Među najboljim europskim sveučilištima nalaze se još ETH Zurich (Švicarski federalni Institut za tehnologiju), King's College London (KCL), Edinburgh, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, Ecole normale supérieure i Bristol.

Od zemalja Zapadnog Balkana, na ovom popisu se nalaze sveučilište u Ljubljani koji se nalazi među 550 najboljih sveučilišta, sveučilište u Zagrebu je na 601. mjestu, a sveučilište u Beogradu je 750. na svijetu.

Prema rang listi za ovu godinu, nijedno sveučilište iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova nije se našlo na popisu.

Istraživački tim QS-a, koji je rangirao sveučilišta u svijetu, smatra da su američke i britanske visokoškolske institucije najbolje u svijetu zbog toga što su fokusirane na internacionalizaciju.

"To se najviše odnosi na međunarodno akademsko osoblje, odnosno udio u ukupnom broju zaposlenih koji dolazi iz drugih zemalja svijeta. To je vrlo bitan faktor", navode iz QS-a.

Osim ove dvije zemlje, među 50 najboljih svoje univerzitete imaju i Švicarska, Kanada, Singapur, Francuska, Australija, Hong Kong, Japan, Južna Koreja, Australija, Danska, Kina, Njemačka i Nizozemska.

Inače, QS World University Ranking je trenutno najveći portal na svijetu koji se bavi istraživanjem i usporedbom kvalitete i uspjeha fakulteta u svijetu.

Istraživači sastavljaju opsežnu listu analizirajući reputaciju ukupno 700-800 najboljih sveučilišta na svijetu, kontaktirajući s akademskim osobljem. Svake godine bude anketirano oko 34.000 osoba koji odgovaraju na pitanja kako vide istraživačke i obrazovne kapacitete svakog sveučilišta ponaosob.

Kopirati
Drag cursor here to close