Na odmor u svemir

Svemirski turizam još jedan korak je bliže stvarnosti

Sci-Tech / Flash | 02. 08. 2016. u 17:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Virgin Galactic dobio je dozvolu za letenje od američke Savezne agencije za zrakoplovstvo (FAA) i time se približili ključni korak bliže ostvarenju snova ekscentričnog britanskog milijunaša Richarda Bransona o slanju ljudi u svemir.

SpaceShipTwo, kako je naziv letjelice Virgin Galactica, treba proći još posljednje sigurnosne testove i nakon toga će moći početi s prvim komercijalnim turističkim letovima u svemir. Glasnogovornik FAA, Hank Price, rekao je da će Virgin Galactic dobiti dozvolu nakon testova tijekom letenja. FAA će nadgledati testove programske podrške, ali i strukturalnu stabilnost same letjelice.



Osim civilnog zrakoplovstva FAA nadgleda i komercijalna putovanja u svemir iz Sjedinjenih Američkih Država, a posebna dozvola za Virgin Galactic dodatno će se prilagođavati nakon što Bransonova kompanija preda sve podatke s idućih testnih letova.

Virgin Galactic još uvijek nije objavio početak komercijalnih letova u svemir, ali već neko vrijeme prodaju karte za vožnju na SpaceShipTwo i to po cijeni od 250.000 dolara po komadu. Očekuje se da će prvi izletnici imati priliku vidjeti zemlju iz svemira negdje 2017. godine.

Oko 700 putnika već je ostavilo predujam za letove koji će ih odvesti stotinjak kilometara iznad Zemlje, gdje će moći iskusiti nekoliko minuta bestežinskog stanja te vidjeti zakrivljenost Zemlje.

Originalni SpaceShipTwo raspao se u letu krajem 2014. godine; u padu letjelice poginuo je kopilot, a pilot je teško ozlijeđen. Istragom je ustvrđeno da je do nesreće došlo ljudskom greškom.



Virgin Galactic planira imati četiri letjelice koje mogu primiti šest putnika te dva pilota i sigurno ih prevesti do svemira i natrag.

Kopirati
Drag cursor here to close