Matematički dokazano

Svemir kakvog znamo može nestati već danas!

Sci-Tech / Flash | 16. 12. 2013. u 09:50 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svemir je možda na rubu kolapsa i sve u njemu bit će sabijeno u jednu malu loptu, a znanstvenici u Danskoj matematički su to dokazali.

Radikalna promjena u silama svemira bit će uzrok tome da će svaka čestica postati milijarde puta teža nego što je sada - od zrna pijeska do planeta i galaksija. Ova "promjena faze" može se usporediti s prelaskom vode u paru.

Svemirski kolaps povezan je s česticom 'Higgsovog bozona', što je manifestacija energetskog polja nazvanog Higgsovo polje, za koje se smatra da objašnjava zašto čestice imaju masu. Teorijski fizičari vjeruju da Higgsovo polje može postojati u dva stanja, ovom kakvo sada osjećamo i drugo stanje, milijarde puta gušće.

Ukoliko to stanje postoji, svakog časa bi se negdje u svemiru mogao pojaviti mjehur koji bi se širio brzinom svjetlosti i mijenjao stanje energetskog polja. Sva materija unutar tog mjehura bi se stisnula u jednu malu super-vruću i super-tešku loptu, a svemir kakvog znamo prestao bi postojati.

Koristeći matematičke jednadžbe, znanstvenici sa sveučilišta u južnoj Danskoj otkrili su da Higgsovo polje doista može postojati u dva stanja. Dakle, možda je kolaps već započeo negdje u svemiru i upravo se širi njegovim ostatkom. No, možda će se dogoditi tek za milijardu godina, to se ne zna.

Dakako, kako to biva s matematičkim izračunima, valja imati na umu da je ovaj izračun načinjen s informacijama koje trenutno znamo o elementarnim česticama. Ukoliko svemir sadrži i neke čestice za koje sada još ne znamo, cijela "promjena faze" pada u vodu, zajedno s izračunom.

Kopirati
Drag cursor here to close