Interes za stipendije

Sve veći broj studenata iz BiH želi nastaviti studiranje u SAD-u

Sci-Tech / Flash | 05. 05. 2015. u 10:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je godišnje predstavljanje stipendija Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Prezentaciju zainteresiranim studentima, srednjoškolcima i postdiplomcima o mogućnostima nastavka školovanja u SAD-u održali su Ahsan Khasimuddin iz Veleposlanstva SAD-a u Bosni i Hercegovini i Aleksandra Popović iz organizacije Education USA.

Kako bi studenti dobili stipendiju potrebno je zadovoljiti niz kriterija koje propisuju fakulteti i programi koje student odabere.

''Ono što ja želim prenijeti studentima i ljudima koji su zainteresirani za stipendije jeste da je to više dostupno nego što se misli. Sva Sveučilišta u SAD-u također puno polažu u raznolikost, tako da se svi studenti iz BiH smatraju poželjnim i dobrodošlim na Sveučilištima'', rekao je Khasimuddin.

Prošle godine je otišlo sedam studenata iz BiH u SAD-a, ali se brojke se mijenjaju svake godine i ovise o proračunu.

Aleksandra Popović iz organizacije Education USA kaže kako učenici i studenti koji su bili u SAD-u nose dobra iskustva iz ove zemlje. Kaže kako studenti odmah primijete razliku u obrazovanju, odvijanju nastave i prakse, dostupnošću profesora. Ističe kako je iz BiH sve više zainteresiranih studenta za studiranje u SAD-u.

''Kada sam počela raditi ovaj posao prije pet i pol godina, nije bilo toliko zainteresiranih studenata, međutim svake godine ih je sve više i više. Pretpostavka da je potpuno nemoguće se u praksi pokazuje da nije tako nemoguće. Učenici i studenti dobivaju stipendije i od američke Vlade'', rekla je Popović.

Kopirati
Drag cursor here to close