Raste broj oboljelih

Sve veći broj osoba sa simptima sličnim gripi

Sci-Tech / Flash | 19. 01. 2017. u 13:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Prema prispjelim podacima iz nadzora, tijekom drugog tjedna ove godine, u FBiH u porastu je broj prijavljenih oboljenja sličnih gripi.

Zavod za javno zdravstvo FBiH na web stranici navodi da je u tom razdoblju prijavljeno 2.014 slučajeva sa simptomima sličnim gripi. Od početka listopada 2016. do 15. siječnja ove godine je registrirano 13.396 osoba sa simptomima sličnim gripi. Oboljenja slična gripi prijavilo je osam od deset županija u Federaciji BiH.

Da bi se smanjio rizik od gripe stručnjaci savjetuju izbjegavanje gužve (skupova i zatvorenih prostora), u slučaju kašljanja i kihanja nos i usta brisati maramicom koju nakon korištenja treba baciti u smeće.

Preporučuje se i često pranje ruku sapunom i vodom jer to smanjuje rizik od širenja virusa, a ako sapun i voda nisu dostupni koristiti sredstva na bazi alkohola. U slučaju bolesti savjetuje se ostanak kod kuće, provjetravanje i dezinfekcija površina.

Sezonsku gripu karakterizira spektar simptoma, od blagih do teških s lošim ishodom. Simptomi su visoka temperatura, kašalj (obično suhi), glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, grlobolja i curenje nosa. Većina ljudi se oporavi (simptomi prestaju) u roku od sedam dana i bez liječničke pomoći.

Kopirati
Drag cursor here to close