Porazne brojke

Svaki treći učenik u BiH napusti srednju školu

Sci-Tech / Flash | 27. 11. 2015. u 09:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svaki treći učenik u BiH napusti srednju školu, pokazala je analiza Direkcije za ekonomsko planiranje.

Naime, stope upisa u predškolsko obrazovanje su najniže u regiji, dok su stope upisa u osnovno i srednje obrazovanje ispod zadovoljavajuće razine. Posljednji pokazatelji govore kako oko 50 posto osoba ima srednjoškolsko obrazovanje, a tek oko deset posto visokoškolsko obrazovanje, prenio je Večernji list navodeći kako se analizom došlo do alarmantnih podataka, koji se prije svega odnose na obrazovanje.

14 posto djece u vrtićima

Kako se navodi u analizi Direkcije za ekonomsko planiranje, usprkos ostvarenom napretku i provedenim reformama, obrazovni sustav suočava se sa značajnim problemima i stoga ga je potrebno unaprijediti od najniže do najviše razine.

Podatak o postotku djece koja pohađaju prvi razred osnovne škole, a koja su tijekom prethodne godine pohađala predškolsko obrazovanje, za BiH je 16,3 posto. Obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem u godini pred polazak u školu je veći u Federaciji BiH u odnosu na ostatak države. Nadalje, postotak djece dobi od tri do pet godina koja su uključena u predškolski odgoj i obrazovanje iznosi 14,4 posto za Federaciju BiH, 10,3 posto za Republiku Srpsku, a 13,1 posto za BiH.

Procijenjena stopa pohađanja škole za djecu dobi od 6 do 14 godina iznosi 97,6 posto za BiH, pri čemu je 98,9 posto za Republiku Srpsku, a 97,2 posto za Federaciju (96,9 posto djevojčica, a 97,4 posto dječaka).

Manji broj prvašića

Promatranjem trendova upisa u prvi razred osnovnih škola u Federaciji BiH za razdoblje školska 2008./09. - 2012./13. godina, za koje su dostupni službeni statistički podaci, može se ustanoviti da se broj upisanih učenika u školskoj 2012/13 smanjio za 2017 učenika u odnosu na školsku 2008./09. godinu, što izraženo u postotcima iznosi 8,76%.

Ako, ipak, promatramo trendove smanjenja ili povećanja ukupnog broja učenika osnovnih škola, ustanovićemo kako je u proteklom petogodišnjem razdoblju došlo i do smanjenja ukupnog broja učenika u osnovnim školama u BiH.

Stopa upisa u srednjim školama je 76,2 posto. Oko 54 posto učenika završi srednju školu u redovnom roku, a samo 24 posto maturanata nastavlja školovanje nakon srednje ili više škole. Napuštanje srednjeg obrazovanja od 32,2 posto je izuzetno visok prosjek (a u odnosu je s maloljetničkom delinkvencijom, pripadanju romskoj populaciji, siromaštvom i materijalnom situacijom u porodicii)", stoji u dokumentu Strateški okvir za BiH, kojeg je u rujnu objavila Direkcija za ekonomsko planiranje.

Propast Bolonje

Kada su u pitanju visokoobrazovne institucije, navodi se kako obveze po Bolonjskoj deklaraciji do sada nisu u potpunosti ispunjene. Nedostatak učinkovitosti sustava visokog obrazovanja može se potkrijepiti činjenicom da samo 3 posto studenata na pojedinim sveučilištima završi na vrijeme svoj studij. U 2013. svega 10,1 posto radno-sposobnog stanovništva ima više ili visoko obrazovanje, dok je taj postotak radno-sposobnog stanovništva sa završenom srednjom školom puno veći i iznosi 48,7 posto.

To pokazuje kako mnogi ne nastavljaju svoje školovanje nakon stečenog srednjoškolskog obrazovanja. Za osobe s visokom razinom obrazovanja je najmanji rizik od nezaposlenosti (u 2014. godini osobe s visokim obrazovanjem su predstavljale 12 posto stope nezaposlenosti).

Kopirati
Drag cursor here to close