Anketa

Svaki četvrti stanovnik SAD-a nije upoznat s činjenicom da Zemlja kruži oko Sunca

Sci-Tech / Flash | 15. 02. 2014. u 07:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno istraživanje pokazalo je da mnogi Amerikanci ne znaju najosnovnije činjenice o prirodi.

Anketa, u kojoj je sudjelovalo više od 2.200 ljudi, otkrila je da čak svaki četvrti stanovnik SAD ne zna da Zemlja kruži oko Sunca.

Prema rezultatima ankete, koju je provela Nacionalna fondacija za znanost 74 posto ispitanika znalo je da Zemlja kruži oko Sunca, a manje od polovice da je čovjek evoluirao od majmuna.

Ispitanicima je postavljeno devet pitanja o osnovnim znanjima iz oblasti fizike i biologije, a u prosjeku su točno odgovorili na njih 6,5, što je jedva prolazna ocjena, prenosi AFP.

Svaki treći ispitanik rekao je da bi vlada trebala više ulagati u znanost, a blizu 90 posto njih izjavilo je da su prednosti znanstvenih istraživanja veće od opasnosti koja ona mogu izazvati.

Prema rezultatima ankete, skoro 90 posto Amerikanaca navelo je da je veoma zainteresirano" ili "umjereno zainteresirano" za nova medicinska otkrića.

Međutim, blizu 60 posto Amerikanaca izjavilo je da su posjetili zoološki vrt, akvarij, muzej nacionalne povijesti ili znanosti i tehnologije.

Rezultati ankete, koja se provodi svake druge godine, naći će se u izvještaju koji će Fondacija podnijeti američkom predsjedniku Baracku Obami i Kongresu.

Kopirati
Drag cursor here to close