Ministarstvo sigurnosti

"Suradnjom protiv cyber kriminala"

Sci-Tech / Internet | 17. 06. 2015. u 10:30 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trodnevna međunarodna konferencija "Suradnjom protiv cyber kriminala" organizirana u okviru bosanskohercegovačkog predsjedavanja Vijećem Europe (VE), otvorena je danas u Strasbourgu.

Ovu važnu i odgovornu poziciju za BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH je, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH i VE, iskoristilo da ukaže na ovaj rastući sigurnosni izazov u svijetu te sudjeluje u kreiranju planova zajedničkog djelovanja i borbe protiv ove vrste kriminala.

U izaslanstvu BiH, osim predstavnika Ministarstva sigurnosti, prisustvovao je i veleposlanik BiH u Strasbourgu Almir Šahović, koji se s generalnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom obratio prisutnim na otvaranju konferencije.

U svjetlu rastućih prijetnji od visokotehnološkog kriminala, sudionici ovog skupa raspravljali su o spremnosti vlasti da osiguraju vladavinu prava u ovoj oblasti, kako bi zaštitili pojedince od kriminala i branili prava žrtava.

Istaknuto je da pojedini oblici cyber kriminala imaju izrazito štetan efekt po ekonomije i financijski sustav zemalja te da je međusobno povjerenje i suradnja, ključ uspjeha u suprotstavljanju ovom sigurnosnom problemu.

Posebnu opasnost predstavlja zloupotreba interneta i društvenih mreža u cilju izazivanja svih oblika diskriminacije, netrpeljivosti i govora mržnje, te, u posljednje vrijeme, jako izraženog vrbovanja i poticanja na terorističke aktivnosti.

Također je istaknuto da se u vrhu liste prioriteta mora naći zaštita djece, kao najosjetljivije kategorije društva, od seksualnog nasilja putem interneta.

Tijekom obraćanja, naglašeno je da za BiH, odnosno Ministarstvo sigurnosti i policijske agencije u BiH, borba protiv cyber kriminala predstavlja i jedan od sigurnosnih prioriteta na putu ka euroatlantskim integracijama.

Tijekom naredna dva dana razgovarat će se o unapređenju međunarodne suradnje, prikupljanju elektronskih dokaza, zaštiti žrtava cyber kriminala te radikalizaciji putem interneta. To će biti prilika za razmjenu iskustava i najboljih praksi, u cilju odgovora na ove izazove i borbu protiv cyber kriminala, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close