Stručnjaci vide

Studenti ne vide korupciju

Sci-Tech / Flash | 29. 10. 2014. u 12:04 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako stručnjaci za borbu protiv korupcije ističu da je korupcija sveprisutna u visokom obrazovanju, studenti Sveučilišta i Univerziteta u Mostaru je ne primjećuju.

''Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru nije dobio nikakve službene prijave vezane za korupciju. Ako se išta spomene sve su priče 'rekla-kazala', no službenih prijava nije bilo'', rekao je za Bljesak.info Vedran Biokšić, predsjednik Studentskog zbora u Mostaru, koji je istaknuo kako SZ stavlja poseban naglasak na anonimne ankete vezane za korupciju te rad profesora na Sveučilištu, gdje studenti mogu ostaviti slobodan komentar.

Isto nam je rekao i Haris Šabanović predsjednik Unije studenata Univerziteta Džemal Bijedić.

''Nemamo službenih prijava od studenata vezanih za korupciju. U posljednjih godinu ipol radimo s Transparency Internationalom, koji se bavi pitanjem korupcije na nivou BiH, te smo njihovi partneri. Stoga smo radili dosta tribina na tu temu, trudili se osvijestiti studente i upozoriti ih na ovaj problem'', rekao je za Bljesak.info Šabanović, napominjući, kako će uskoro na svim fakultetima Univerziteta biti postavljene kutije za prijavu korupcije gdje će se također moći anonimno prijaviti korupcija.

Rektorat Sveučilišta u Mostaru već dugi niz godina provodi studentsku evaluaciju nastavnog i administrativnog osoblja (studentske ankete) i samoevaluaciju nastavnog i administracijskog osoblja, a kako kažu, jedan od ciljeva ovih ocjenjivanja je i upozoriti na moguće neetične aktivnosti, koje prema dosadašnjim evaluacijama na našem Sveučilištu nisu detektirane.

''Značajno je istaknuti da ni kroz ova izvješća, a niti kroz inspekcijske nadzore nadležnih institucija nije zabilježena pojava koruptivnih radnji. Posebno je bitno spomenuti da na svim ustrojbenim jedinicama Sveučilišta u Mostaru postoji mogućnost anonimne prijave svih nepravilnosti i nepoželjnih djela kroz kutije za primjedbe i pohvale, a i putem elektroničke pošte, pa ni tu nismo imali prijave ovih slučajeva, a ako se i pojave spremni smo ih sankcionirati. Imajući u vidu ove činjenice ne možemo govoriti o postojanju korupcije, a posebno sustavne, na Sveučilištu u Mostaru'', rečeno je za Bljesak.info iz Službe za odnose s javnošću rektorata u Mostaru.

Uz samoevaluacijska i evaluacijska izvješća, zbog sankcioniranja svih neetičnih pojava na Sveučilištu u Mostaru, usvojen je i Etički kodeks, kojim se uz druge oblike nepoželjnih pojava regulira i područje korupcije, a njegovu primjenu nadzire Etičko vijeće Sveučilišta u Mostaru, rekli su nam iz rektorata.

''S ciljem prevencije i borbe protiv korupcije Sveučilište u Mostaru sudjelovalo je i nizu aktivnosti koje su inicirale i vladine i nevladine organizacije. Tako smo 2011. godine potpisali sporazum o suradnji na projektu „Borba protiv korupcije u obrazovanju“ s nevladinom organizacijom Kyodo u okviru kojega su doneseni i dokumenti Pravni okvir za edukaciju i vodič u prepoznavanju o prijavljivanju korupcije u visokom obrazovanju i Organiziranje i izvođenje sveučilišnih studija. Osim suradnje s Kyodom imamo kontinuiranu suradnju i s Transparency internationalom BiH i drugim organizacijama koje rade na prevenciji i borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini'', rekli su nam iz rektorata, napominjući da u svim ovim aktivnostima predstavnici Sveučilišta u Mostaru ističu nužnost, najprije prevencije, a uz to i institucionalne borbe protiv korupcije.

Podsjetimo, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije nedavno je objavila kako je korupcija u visokom obrazovanju sveprisutna i to ona najgore vrste, a to je sistemska korupcija.

Sead Lisak direktor Agencije je naglasio da se već neko vrijeme radi na Strategiji za borbu protiv korupcije, koja će biti završena u ovoj godini. '' Agencija poduzima određene aktivnosti prikupljanja statističkih podataka koji će pokazati stupanj implementacije Akcijskog plana za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije'', rekao je Lisak.

Kopirati
Drag cursor here to close