EGEA Mostar

Studenti iz pet zemalja uživali u prirodnim ljepotama Hercegovine

Sci-Tech / Flash | 26. 03. 2014. u 09:56 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi EGEA-e Mostar (Europska geografska asocijacija) organizirali su Cultural Tourism Week od 17. do 21. ožujka u sklopu kojega su ugostili 17 studenata iz Ljubljane, Zagreba, Banja Luke, Beograda, Novog Sada i Skoplja.

Tom prilikom studenti geografije, turizma i zaštite okoliša imali su priliku predstaviti i zajedno s gostima obići turističke destinacije Hercegovine.

Drugi dan boravka obuhvaćao je obilazak vinarije u Čitluku gdje je doktor enologije Tihomir Prusina održao edukativno predavanje o vinariji Čitluk, proizvodnji Žilavke i Blatine te proizvodnji Kamenog vina što je uklučivalo i obilazak kamenog vinograda na lokaciji Blizanci.

Potom je uslijedio obilazak muzeja u franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu uz stručno vodstvo fra Milana Jukića, gdje su vidjeli izložene predmete prikupljene na širem prostoru Hercegovine od paleolitika do danas. Tu su obišli i galeriju Majka sa zbirkom koja broji preko 300 umjetnina.

Između ostaloga toga dana posjetili su i vodopad Kravice pokraj Ljubuškog, svetište Kraljice Mira u Međugorju te vrelo Lištice u Širokom Brijegu. Program slijedećega dana uključivao je obilazak Istočne i Južne Hercegovine počevši od Vrela Bune u Blagaju, zatim Stari grad Počitelj, rimski grad Mogorjelo u Čapljini i sam grad Čapljinu.

Potom ih je magistar arheologije i povijesti te ravnatelj Javne ustanove Radimlja Ante Vujnović dočekao pored nekropole stećaka u Stocu gdje im je održao predavanje o tim kamenim spavačima kao i o ostalim znamenitostima toga grada. Uslijedio je obilazak Trebinja te povratak u Mostar.

Idući dan ispunjen je obilaskom grada Mostara gdje ih se, naravno, posebno dojmio Stari Most. Između ostaloga organizatori su pripremili i Kulturnu večer gdje su, zajedno uz goste, prezentirali tipične proizvode iz svoje države. Tako se na štandovima moglo pronaći hercegovačkog pršuta, banjalučkog džema, zagrebačkog sira, makedonske rakije, ali i beogradskih grickalica. Marko Grabovac također član EGEA-e Mostar održao je i radionicu pod nazivom ''Opasnosti i upravljanje rizicima na turističkim destinacijama''.

''Gosti su zadovoljni i impresionirani, naši studenti su uspjeli predstaviti dio prirodnih i kulturnih ljepota Hercegovine uz nacionalnu gastronomiju i običaje. Htjela bih se zahvaliti svim članovima EGEA-e Mostar koji su bili aktivni u organizaciji od samoga početka do kraja. Također bih se htjela zahvaliti i predsjedniku studentskog zbora FPMOZ-a Mati Paškaru koji nam je bio velika potpora u organizaciji. Nadam se da ćemo organizirati što više sličnih događanja ali i potaknuti ostale studente na aktivniji studentski život koji ne uključuje samo ispijanje kava i izlaske. Pozivam sve zainteresirane studente da se priključe našoj organizaciji. Naš službeni mail je: [email protected]“ izjavila je potpredsjednica organizacije Ružica Raguž.

''Htio bih se zahvaliti na financijskoj i materijalnoj pomoći Turističkoj zajednici HNŽ, zatim Ožujskom pivu, Domu zdravlja Stolac, Studentskom zboru te naravno Studentskom Centru Sveučilišta u Mostaru bez čije podrške bi realizacija ovoga projekta bila otežana. Također bih se htio zahvaliti i osobama koje su odvojile svoje slobodno vrijeme i volju te nam održali prezentacije u određenim gradovima. Projekt je u potpunosti studentska inicijativa - od ideje do izvedbe na što sam posebno ponosan. Ugostili smo studente geografije i turizma koji će u svojim državama prenijeti pozitivne utiske, što ide u prilog nama i našoj zemlji. Nadam se da ćemo organizirati još sličnih projekata uz još veću potporu'' rekao je predsjednik organizacije Boris Jerković, priopćeno je iz EGEA Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close