Potpisan sporazum

Studenti edukacijske rehabilitacije će praksu obavljati u mostarskom Domu zdravlja

Sci-Tech / Flash | 16. 07. 2015. u 11:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (FPMOZ) Sveučilišta u Mostaru Mario Vasilj, ravnatelj Doma za djecu s poteškoćama u tjelesnom i/ili psihičkom razvoju "Marija naša nada" Slobodan Karačić i ravnatelj Doma zdravlja Mostar Davor Pehar potpisali su sporazum o suradnji u okviru novopokrenutog studija edukacijske rehabilitacije na spomenutom fakultetu.

Kako je uoči svečanosti potpisivanja kazao dekan Vasilj, studenti će na fakultetu dobiti sva potrebna teorijska znanja, dok će u spomenutim institucijama obavljati praksu.

"Sva teorijska znanja su nepotpuna, ako ih ne primijenimo u praksi. Ne bih volio da se dogodi situacija kao na nekim drugim smjerovima, gdje studenti nakon završetka fakulteta počnu raditi i nakon petnaestak dana shvate da to nije bio studij za njih. Za ovaj posao, pored inteligencije, potrebna je emocionalna i socijalna inteligencija", istaknuo je dekan Vasilj.

Ravnatelj Doma za djecu s poteškoćama u tjelesnom i/ili psihičkom razvoju "Marija naša nada" iz Širokog Brijega Slobodan Karačić istaknuo je kako je otvaranje studija edukacijske rehabilitacije od velikog značaja za sve institucije koje skrbe o djeci s posebnim potrebama.

"Naš centar radi već jedanaest godina i uvijek smo u potrazi za kadrom. Međutim, na tržištu rada jednostavno tog kadra nema", dodao je Karačić.

Ravnatelj Doma zdravlja Mostar Davor Pehar podsjetio je da u toj ustanovi već dugi niz godina funkcionira Služba za psihofiziološke i govorne poteškoće na kojoj će studenti moći steći nova znanja i vještine, a po završetku studija pronaći i posao.

"Dom zdravlja kao društveno odgovorna ustanova je pionir u svemu ovome, jer naša služba za psihofiziološke i govorne poteškoće je posebnost, mogu reći, i u cijeloj BiH. To je služba koja na multidisciplinarni način pruža skrb za sve one koji su iz ovih ili onih razloga u stanju potrebe", kazao je Pehar te dodao kako se roditelji više ne stide priznati i potražiti pomoć za svoje dijete.

Prva generacija studenata edukacijske rehabilitacije na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru bit će upisana na jesen, i to 60 studenata preddiplomskog ciklusa, koji traje tri godine, te 50 studenata diplomskog studija, koji traje pet godina.

Kako je rečeno na svečanosti potpisivanja, vlada veliki zanimanje za upis na ovaj studij. Na diplomski studij edukacijske rehabilitacije mogu se upisati i studenti drugih obrazovnih smjerova, koji su završili dodiplomski studij, uz polaganje razlike predmeta.

Kopirati
Drag cursor here to close