Strašnije

Stručnjaci upozoravaju: Virus Zika opasniji nego se mislilo

Sci-Tech / Flash | 12. 04. 2016. u 06:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki američki zdravstveni dužnosnici u ponedjeljak su upozorili da je virus Zika "strašniji" nego što se isprva mislilo te da bi mogao predstavljati veću prijetnju za Sjedinjene Države nego što se ranije pretpostavljalo.

Više o virusu pročitajte ovdje.

S virusom se u vezu dovodi više zdravstvenih poremećaja kod novorođenčadi, rekla je dr. Anne Schuchat iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Komarac koji prenosi virus proširio se na 30 američkih saveznih država, a u Puerto Ricu bi moglo biti i više stotina tisuća zaraženih.

Zdravstveni dužnosnici su na konferenciji za novinare održanoj u Bijeloj kući kazali da su izvršili pritisak na Kongres, kako bi što prije odobrio izdvajanje dodatnih 1,9 milijarda dolara za hitne slučajeve i kako bi SAD bio spreman za borbu protiv opasnog virusa. Obamina administracija izdvajanje dodatnih sredstava zatražila je još u veljači.

"Sve u vezi s virusom čini se malo strašnijim nego što što smo mislili u početku", rekla je dr. Schuchat. "Nadajući se da nećemo svjedočiti širenju bolesti u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država, moramo biti u potpunosti sigurni da su savezne države spremne za takav scenarij", kazala je.

Brzo se širi

Virus Zika, koji se povezuje s brojnim slučajevima mikrocefalije u Brazilu, vrlo se brzo širi zemljama Latinske Amerike i Karibima. Bijela kuća je prošli mjesec najavila da će sredstva za hitne slučajeva, koja su bila namijenjena za borbu protiv virusa ebole, a riječ je o 589 milijuna dolara, preusmjeriti u sredstva namijenjena potencijalnoj borbi protiv Zike. To je osobito važno prije nego što se počne širiti kontinentalnim dijelom SAD-a, što bi se moglo dogoditi s obzirom na dolazak toplijih ljetnih mjeseci, rekli su američki dužnosnici.

Inače, virus je prvi put pronađen 1947. godine u Africi, na majmunu kojeg su istraživači ostavili su tropskoj šumi imena Zika u Ugandi. Prvi slučaj virusa kod čovjeka otkriven je 1954. godine u Nigeriji.

Virus se mogao pronaći samo na području Afrike i Azije te Polinezije sve do proljeća 2015. godine kada su se slučajevi zaraze počeli pojavljivati i u Južnoj Americi te se, kako upozorava WHO, šire preko oba američka kontinenta.

Prenose ga komarci

Zika virus prenosi se ubodom komarca iz porodice Aedes, među koje pripada i tigrasti komarac. Komarci iz vrste Aedes do sada su bili odgovorni i za širenje žute, kao i denga groznice.

Komarci mogu postati zaraženi i ukoliko ubodu osobu koja već nosi virus, tako zaraženi komarci virus mogu prenositi dalje.

Virus se ne širi direktno od osobe do osobe, no u rijetkim slučajevima, virus se može prenijeti s majke na dijete tijekom trudnoće.

Do sada je zabilježen i jedan slučaj zaraze putem transfuzije krvi, kao i jedan slučaj zaraze putem seksualnog kontakta.

Simptomi

Simptomi su vrućica, osip, bol u zglobovima te konjuktivitis. Moguće su i glavobolje te bol u mišićima. Ti simptomi, kod zaražene osobe, mogu trajati od nekoliko do deset dana.

Sam će se petina osoba, koje dođu u dodir s virusom, razboliti i razviti spomenute simptome, a simptomi su ponekad tako blagi da osoba ni ne primijeti bolest. Hospitalizacija je potrebna samo u teškim slučajevima, što je rijetkost.

U krvi zaražene osobe virus najčešće ostaje samo nekoliko dana.

Kopirati
Drag cursor here to close