Svakodnevno do daljnjega

Štrajk upozorenja u srednjim školama ŽZH-a

Sci-Tech / Flash | 27. 11. 2015. u 18:38 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od ponedjeljka, 30. studenoga 2015. godine do daljnjega, u obje smjene svih srednjih škola Županije Zapadnohercegovačke svakodnevno će se provoditi jednosatni štrajk upozorenja, a trajat će do ispunjenja zahtjeva koje je Vladi ŽZH, resornom ministarstvu i Ministarstvu financija ŽZH uputio Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama, navodi se u priopćenju Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH.

U ponedjeljak i utorak štrajk će se provesti prvi sat u obje smjene, a za ostale dane učenici i roditelji će biti pravodobno informirani.

Na preliminarnom sastanku održanom 27. studenoga 2015. godine u prostorijama Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa, a kojemu su nazočili resorna ministrica sa suradnicima i predstavnici Sindikata, po tko zna koji put su izneseni zahtjevi prosvjetara. Sastanak je poslužio kao uvod u pregovore s predsjednikom Vlade, ministrima financija i rada i socijalne skrbi, te ravnateljem Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH.

Iz Sindikata javljaju kako je resorna ministrica Ružica Mikulić najavila da bi pregovori trebali početi sredinom sljedećeg tjedna, što ne odgađa najavljeni štrajk, ponavljaju, do ispunjenja zahtjeva.

Problemi u obrazovanju su se nagomilali, od uvjeta rada do neispunjenih materijalnih davanja prema uposlenima, a iz Sindikata ističu samo neke od problema:

- neusklađenost županijskog zakona o radu s federalnim, a time i nemogućnost izrade i usvajanja novog Kolektivnog ugovora, čime svi uposlenici, ne samo prosvjetari, ostaju potpuno nezaštićeni po pitanju radničkih prava;
- neisplata dugovanja po tužbama za 2011. i 2012. godinu;
- nepostojanje pravilnika o zapošljavanju;
- nepoštivanje važećeg Kolektivnog ugovora, što uključuje dugovanje za regres, honorarne sate, topli obrok i prijevoz, kao i kršenje točke o praćenju rasta životnih troškova;
- porodiljne naknade koje kasne po 8-9 mjeseci

Sindikalisti napominju kako u Vladi i resornom ministarstvu vide isključivo socijalne partnere te očekuju kako će se konačno ova priča, na zadovoljstvo svih strana, privesti kraju, ali ističu kako se više ne namjeravaju odricati onoga što im po zakonu pripada, a roditelje i djecu mole za podršku i razumijevanje.

Kopirati
Drag cursor here to close