Potencijalno opasan

Stiže Zvijer - asteroid koji bi mogao izbrisati čitav grad!

Sci-Tech / Flash | 07. 06. 2014. u 14:33 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju će asteroid nadimka 'Zvijer' proći na manje od 1,6 milijuna kilometara udaljenosti od Zemlje. U slučaju udara izazvao bi eksploziju koja bi uništila čitav jedan grad. Srećom, znanstvenici su sigurni da će nas Zvijer zaobići, piše Daily Mail.

''Vjerojatnost udara ravna je nuli'', rekao je Don Yeomans iz NASA-e i dodao da je zapravo uobičajeno da asteroidi prolaze blizu zemlje.

''Za očekivati je da objekt veličine ovoga prođe tako blizu svakih nekoliko godina'', tvrdi.

Glavna briga astronoma je činjenica da je Zvijer, odnosno asteroid 2014 HQ124 otkriven tek 23. travnja unatoč svim nadzornim sustavima koji pretražuju svemir u potrazi za asteroidima i drugim prijetnjama.

'' 2014 HQ124 je najmanje deset, moguće i 20 puta veći od asteroida koji je ozlijedio tisuće ljudi prošle godine u Sibiru'', kaže astronom Bob Berman.

Kaže da je objekt veličine kino dvorane, dok ga je NASA usporedila s autobusom.

Američki fizičar Mark Boslough kaže da bi udar objekta kao što je ovaj imao katastrofalne učinke 'Kreće se relativno brzo, 14 kilometara u sekundi. Međutim, da krene prema nama, gravitacija bi ga dodatno ubrzala i pogodio bi Zemlju brzinom od 18 kilometara u sekundi', kaže.

Inače, Zvijer je klasificirana kao potencijalno opasan asteroid.

Kopirati
Drag cursor here to close