Veliki brat i sestra

Srpska provodi politiku Pjongjanga

Sci-Tech / Flash | 27. 01. 2015. u 13:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske danas je priopćeno kako je i ''putem društvenih mreža moguće narušiti javni red i mir izazivanjem, poticanjem tučnjave ili fizičkog napada na drugog, prijetnjom napada na život, tijelo ili imovinu“.

Navode da se u novom tekstu Zakona o javnom redu i miru u RS-u, u odnosu na važeći zakon, proširuje definicija pojma javno mjesto, "imajući u vidu, prvenstveno, društvene mreže" preko kojih se vrše organiziranja određenih prekršaja javnog reda i mira, a veza se nalazi na mjestu na kojem je nastupila posljedica.

Nije u skladu s europskim standardima

To što predloženi zakon o javnom redu i miru nije u skladu s europskim standardima objašnjavaju da oznaka ''neprimjenjivo'' podrazumijeva da ne postoje izvori prava EU koji se odnose na predmetnu materiju.

S druge strane, ovaj zakon je izazvao negodovanje u RS-u jer smatraju da vlast želi staviti pod kontrolu i društvene mreže, odnosno pokušati utjecati na to što će njihovi korisnici pisati.

No, entitetska premijerka Željka Cvijanović je ustvrdila kako je Prijedlog zakona o javnom redu i miru u RS-u izazvao burne reakcije "onih koji ga nisu ni pročitali, niti su upoznati o materiji i sadržaju".

Tvrdi da tim zakonom nitko ne uspostavlja kontrolu nad tim hoće li netko koristiti internet ili ne.

''U Prijedlogu zakona, i to samo u obrazloženju, definirano je što se smatra javnim mjestom i da su to i društvene mreže'', dodala je i ustvrdila ''kako ne zna zašto je to problem kada je tako regulirano i u brojnim zakonima zemalja u regiji, čak i oštrije, kao i u Europi.

Burne reakcije 

Pred zastupnicima Narodne skupštine RS-a, na sjednici zakazanoj za 3. veljače, trebao bi se naći i prijedlog zakona o javnom redu i miru RS. Osim pooštravanja novčanog sankcioniranja za narušavanje javnog reda i mira te izricanja zatvorskih kazni za te prekršaje, predlagač zakona, Ministarstvo unutarnjih poslova RS, kao javni prostor na kojem se isti prekršaji mogu počiniti, označilo je i društvene mreže.

Naime, u Članu 7 prijedloga zakona o javnom redu i miru navodi se da „tko narušava javni red i mir svađom, vikom, vriskom, izvođenjem ili reprodukcijom glazbenih sadržaja ili tekstova, nošenjem ili isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem, kaznit će se novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM''.

Korisnici kako društvenih mreža, ali i veliki broj javnih radnika i opozicije burno su reagirali na mogućnost sankcioniranja iznošenja stavova na Facebook ili Twitter statusima, upozorivši kako se radi o "pokušaju gušenja slobode izražavanja neprimjerenom vremenu u kojem živimo".

Dragan Močević, savjetnik agencije Prime Communications, u izjavi za Anadoliju kazao je kako bi primjena ovakvog zakona s tehničkog aspekta bila nemoguća, jer ne postoje resursi u pravosudnim institucijama kojima bi se dokazivao počinjeni prekršaj.

''Ukoliko, ipak, ovaj skandalozni i besmisleni zakon bude usvojen u Narodnoj skupštini, bit će to posljednja potvrda da je ova vlast autistična, otuđena od naroda i da nije svjesna da se nalazimo u 2015. godini i vremenu u kojem se jamči pravo ljudi na slobodu izražavanja'', rekao je Močević.

Strah od bunta 

Slobodan Popović, član Glavnog odbora PDP-a koji je u prošlom sazivu bio zastupnik u Narodnoj skupštini RS, podsjeća da je Nacrt zakona o javnom redu i miru usvojen u srpnju prošle godine i da u tom tekstu ''nije bilo ni riječi o društvenim mrežama kao javnom prostoru''.

Popović je zapitao kako je moguće da je Vlada u proceduru uputila ovaj zakon kada je Ministarstvo za ekonomske odnose i međunarodnu suradnju RS dalo na njega negativno mišljenje i naznačilo da je neprimjenljiv, jer nije u suglasnosti s pravnom stečevinom Europske unije.

''Evidentno je da je ova vlast svjesna nezadovoljstva građana i da se boji da se preko društvenih mreža taj bunt ne uobliči", kazao je Popović.

Pojedini mediji u Srpskoj govore kako se radi o zakonu po uzoru na Sjevernu Koreju.

''Prijedlog zvuči orvelovski i rigorozno'', rekao je Aleksandar Trifunović, urednik portala Buka dodavši kako karši pravila o slobodi pristupa informacijama i slobodi govora.

Kopirati
Drag cursor here to close