Uz 41. godinu rada

Srednja škola u Jablanici dobila opremu za kabinet za obradu kamena

Sci-Tech / Flash | 25. 05. 2015. u 13:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapovjednik Turske vojne misije u BiH poručnik Savas Celepolu danas je posjetio Jablanicu i uz svečano presjecanje vrpce u Javnoj ustanovi Srednja škola Jablanica otvorio kabinet za obradu kamena za čije opremanje je Turska vojna misija donirala 7.000 eura, prenosi Anadolu Agency.

Vrijednost kabineta za Jablancu i ovu srednjoškolsku ustanovu je višestruk, poručili su čelnici ove škole i predstavnici Općine Jablanica prilikom svečanosti kojom je obilježen i 41. rođendan ove obrazovne ustanove.

"Uz pomoć ovog kabineta u Jablanici će se očuvati tradicija obrade kamena, a to je Turska, kao zemlja koja inače njeguje tradiciju, prepoznala i financijski podržala", kazala je direktorica škole Sabina Palić.

Ističući kako će ovaj dan njoj i cijeloj školi, ali bez sumje i Općini Jablanica, ostati u posebnom sjećanju, poručniku Savasu Celepoluu je uručila i prigodnu zahvalnicu. Uzvrativši darovima, Celepolu je priznao da će i njemu posjeta Jablanici i srednjoj školi ostati među ljepšim sjećanjima.

"U srednjoj školi u Jablanici postoji predmet koji se zove Obrada kamena. To je predmet - zanat , a s obzirom na to da nisu imali opremu kojom bi obrađivali taj kamen, skoro da je ovaj predmet izumro. Mi smo donirali 22 stavke opreme – alata u vrijednosti 7.000 eura i na taj način smo doprinijeli da učenici mogu nastaviti sa ovom tradicijom", kazao je Celepolu.

Turska vojna misija u BiH, kako je naglasio, realizira projekte koji se odnose na obrazovanje, i ukoliko škola u Jablanici bude imala još kakvih potreba, obećao je da će biti uz nju.

"Ovo će našim učenicima biti od velike pomoći, kao i našoj Općini, jer sad postoji mogućnost kvalitetnog obrazovanja novih kadrova za zanat po kojem je Jablanica nadaleko bila poznata", kazao je načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, zahvalivši se na svemu što za Općinu Jablanica radi Turska vojna misija.

Na poseban način zahvalili su se i učenici i profesori koji su priredili bogatu priredbu u Omladinskom kulturnom centru Jablanica. Proslavu Dana škole nastupom je uveličao i folklorni ansambl "Neretva", koji zahvaljujući uspješnoj suradnji dvije zemlje, sutra putuje na turneju po Turskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close