Napredak

Srčani bolesnici će se liječiti uz pomoć matičnih stanica

Sci-Tech / Flash | 01. 02. 2015. u 15:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi put u povijesti bolnice u Madridu u Španjolskoj sedam pacijenata, koji su nedavno doživjeli srčani udar, uspješno je liječeno uz pomoć matičnih stanica donora.

"Kod sedam pacijenata izvedena je operacija i oni ostvaruju napredak usprkos činjenici da su pretrpjeli ozbiljna oštećenja srčanog tkiva", priopćeno je iz madridske bolnice "Gregorio Maranon".

Bolnica planira da liječi 55 pacijenata u okviru aktualnog kliničkog testiranja koji predviđa značajne pomake u tretiranju srčanog udara.

Kako kažu bolnički dužnosnici, ovo je prvi put da su upotrebljene ćelije od genetski različitih ljudi ili takozvane alogenske ćelije za liječenje nakon infarkta miokarda, javlja Srna.

Ubrizgavanje stanica injekcijom izvedeno je kroz koronarnu arteriju sedam dana nakon što je pacijent doživio srčani udar tako da je klinički stabilan što je liječenje čini efikasnijim, prenosi "Russia today".

Nova metoda limitira oštećenja nakon srčanog udara aktivirajući regenerativne sposobnosti samog srca kako bi samo počelo da proizvodi novo tkivo.

Srčani udar nastaje kao rezultat blokade protoka krvi bogate kisikom dijelu srčanog mišića. Ako srce ne može da dobije kisik određene razdoblja vremena, dio srčanog mišića bez kisika počinje umirati.

Kopirati
Drag cursor here to close