Mete špijunaže

Špijuniran kineski gigant Huawei; Peking: NSA mora odmah prestati!

Sci-Tech / Flash | 24. 03. 2014. u 20:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je oštro prozvala američku Agenciju za Nacionalnu Sigurnost (NSA) i njihovo špijuniranje nakon što su novi Snowdenovi dokumenti otkrili kako je jedan od meta intenzivne američke špijunaže i kineski telekomunikacijski gigant Huawei. Peking je pozvao Washington da "objasne" nove izvještaje koji otkrivaju ove detalje.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Hong Lei, rekao je danas kako je Kina "izuzetno zabrinuta" nakon što su se pojavile informacije da se NSA infiltrirala u servere kineske kompanije Huawei.

U izvještaju se također navodi kako su NSA preko tih servera dalje vršili špijunažu kineskog ministarstva trgovine, nacionalnih banaka, drugih telekoma, kao i visokih državnih dužnosnika.

"Kina je već podnijela mnogo žalbi SAD-u zbog ovoga. Zahtijevamo da SAD jasno obrazloži ove poteze i prestane s njima", istaknuo je Lei.

Podsjetimo, najnovije Snowdenove dokumente jučer je objavilo nekoliko medija, uključujući njemački Der Spiegel i američki The New York Times. U dokumentima se detaljno opisuju NSA aktivnosti u Kini. Između ostalog navodi se kako je meta špijunaže također bio i bivši kineski predsjednik Hu Jintao.

Aktualna kineska reakcija dolazi u vrijeme kada se predsjednik Kine, Xi Jinping, nalazi u posjeti Europi. Zanimljivo je istaknuti kako bi se Xi trebao baš danas u Haagu sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom, koji je također u posjeti Europi.

Kineska multinacionalna kompanija Huawei je najveći proizvođač telekomunikacijske opreme na svijetu - još 2012. godine su prestigli Ericsson. Kompanija također nudi niz telekomunikacijskih usluga diljem svijeta.

Činjenica da se radi o kineskoj kompaniji izuzetno zabrinjava SAD. Mike Rogers, predsjednik američkog vijeća za obavještajne informacije, 2012. je komentirao: "Pronađite drugog proizvođača umjesto Huawei ako vam je stalo do vašeg intelektualnog vlasništva, do privatnosti vaših potrošača i nacionalne sigurnosti SAD-a".

Prošle godine bivši direktor CIA-e, Michael Hayden, također je optužio Huawei tvrdeći kako "vjeruje da kompanija šalje informacije kineskoj Vladi".

Američki napad na navodne kineske cyber i špijunske operacije bio je izuzetno žestok, naročito putem medija, sve dok se u javnosti nije pojavio zviždač Edward Snowden. Od onda se stvari naglo mijenjaju, a SAD prelazi u obranu.

Kopirati
Drag cursor here to close