Eksplozija

SpaceX se vratio na zemlju prije očekivanog

Sci-Tech / Flash | 23. 08. 2014. u 11:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raketa privatne američke kompanije SpaceX eksplodirala je tijekom probnog leta s lokacije u Texasu, priopćila je kompanija koja pokušava proizvesti letjelicu koja može se može vrati na Zemlju i više puta se koristiti.

''Tijekom leta, primjećena je jedna anomalija na letjelici i automatski se aktivirao sustav za samouništenje i okončao misiju'', naveo je glasnogovornik kompanije John Taylor.

Radilo se o verziji rakete Falcon 9 s tri motora koji je u fazi ispitivanja, i treba naslijediti prototip Space Grashopper.

Taylor je rekao kako je tijekom cijelog probnog leta i tijekom samouništenja letjelice ona ostala na svojoj određenoj putanji, i da nitko nije ozlijeđen niti je bio ugrožen.

Taylor nije naveo o kakvoj nepravilnosti se radi samo je rekao da je projektima istraživanja i razvoja, uočavanje anomalija tijekom testiranja cilj programa, i da je današnja proba bila posebno kompleksna.

SpaceX je jedna od četiri kompanije koje je odabrala američka svemirska agencija NASA da proizvede letjelicu koja će moći prevoziti astronaute do Međunarodne svemirske stanice u okviru programa privatno-javnog partnerstva. Ostale tri kompanije su Boeing, Sierra Nevada i Blue Origin.

Space je također zaključio ugovor od 1,6 milijardi dolara s američkom NASA-om da obavi ukupno 12 misija prevoženja zaliha do Međunarodne svemirske stanice, od kojih je tri leta već uspješno izvedeno.

Kopirati
Drag cursor here to close