Zbogom

Sony ukida kasete Betamax

Sci-Tech / Flash | 11. 11. 2015. u 11:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektronički div Sony objavio je u utorak da će korisnicima prestati isporučivati kasete Betamax, što je nakon 40 godina postojanja i simboličan kraj tog proizvoda.

''Kasete Sony Betamax prestat će se isporučivati u ožujku 2016., ili prije toga ako se iscrpe zalihe'', objavila je tvrtka u priopćenju.

Sony je kasete zapravo prestao proizvoditi prije nekog vremena, ali je ljubitelje formata Betamax nastavio opskrbljivati iz zaliha, prenosi Hina.

Betamax se na tržištu pojavio prije točno 40 godina, u pratnji videorekordera Beta, a služio je za presnimavanje filmova i ostalog programa s televizije. Vrhunac popularnosti dosegnuo je 1984. kada je u svijetu prodano 50 milijuna kaseta.

Betamax, koji je Sony zvao ''strojem za putovanje u vremenu'' u početku su podržavale Toshiba i druge elektroničke tvrtke, no brzo je izgubio bitku s VHS-om (Video Home System) konkurentske tvrtke JVC.

Iako je kvaliteta slike na Betamaxu bila bolja, tržišnu bitka koja se protezala od konca 70-ih do sredine 80-ih izgubio je jer je VHS bio jeftiniji i omogućio je dulje snimanje.

VHS se prestao proizvoditi još 2002., a u međuvremenu su oba analogna formata nestala pod pritiskom digitalnih formata DVD-a i Blu Raya.

Kopirati
Drag cursor here to close