Neophodna podrška

Softverska industrija jedan je od najvećih potencijala i resursa BiH

Sci-Tech / Flash | 25. 04. 2017. u 11:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za razvoj Bosne i Hercegovine neophodno je da softverska industrija i generalno IT sektor dobiju institucionalnu podršku.

Izjavio je to ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko na "Prvoj konferenciji o potencijalima razvoja softverske industrije u BiH" koje je održana danas u Sarajevu i dodao da ta podrška ne treba doći samo od resornog ministarstva, već da svi nivoi vlasti trebaju uraditi svoj dio posla.

Pojasnio je da je Strategija razvoja softverske industrije upućena u Vijeće ministara BiH i vjeruje da će vrlo skoro biti usvojena i u tom tijelu i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

''Argumenti za podršku IT sektoru su toliko jaki da bih volio vidjeti osobu koja neće podržati tu strategiju'', rekao je Jusko.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković istaknuo je da je softverska industrija jedan od najvećih potencijala i resursa BiH kao i da Vlada Kantona Sarajevo nastavlja sa započetim putem podrške toj branši.

Predsjednik BIT Alijanse Haris Memić naveo je da će ta organizacija neprekidno raditi na rješavanju dva najveća problema s kojim se ta industrija susreće svaki dan, a to su nedostatak stručnog kadra i slabo razvijena infrastruktura te industrije, praćena nedostatkom poticaja za razvoj.

Konferencija je održana u organizaciji Ministarstva komunikacija i prometa BiH, a u suradnji s BIT Alijansom.

Kopirati
Drag cursor here to close