Stanje u HNŽ

Socijalni radnici: Jedina tvrtka koja neće propasti

Sci-Tech / Flash | 16. 04. 2014. u 11:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz poticaj Misije OESS-a u BiH, Udruga socijalnih radnika HNŽ-a organizirala je Izbornu skupštinu kojom ponovno pokreće svoj rad i aktivnije sudjelovanje u kreiranju županijske socijalne politike.

Sastanak svih socijalnih radnika s područja HNŽ-a iskorišten je za predstavljanje novog vodstva Udruge, ali i prezentaciju nacrta Federalnih i Županijskih zakona o socijalnoj zaštiti i zaštiti obitelji s djecom. Udruženja socijalnih radnika HNŽ-a uz socijalne radnike i studente socijalnog rada, okuplja i stručnjake s područja socijalne politike, te funkcionira kao jedino multietničko profesionalno udruženje na području županije.

Udruga trenutno broji 56 članova iz svih segmetara od samih socijalnih radnika koji rade u centrima na području županije do studenata i umirovljenika.

''Naš cilj je da jednostavno podignemo svoj glas u ovom gradu'', rekao je Tomislav Pupić iz Udruge socijalnih radnika HNŽ-a.

Na pitanje kolika je potreba za socijalnim radnicima Pupić odgovara: ''Mi smo jedina firma koja nikada neće propasti. Nažalost, takvo je stanje u svijetu, nije samo kod nas''.

''Stanje je ovakvo kako jeste, jako loše. Mi smo toga svjesni. I mi dišemo ovaj zrak i mi ovdje živimo, imamo naše obitelji dijelimo sudbinu ovoga naroda, ali pokušavamo nekome nešto reći sa stručne strane da nešto ne valja, da nešto valja i da nešto treba promijeniti, pa ako nam uspije djelić taj mi moramo biti zadovoljni'', kazao je Pupić.

Podrška OESS-a

Sam projekt Udruge podržala je Misija OESS-a u BiH.

''Misija OESS-a u BiH, naš ured u Mostaru, doista vidi Udrugu socijalnih radnika kao jednog od bitnih partnera posebno na području provedbe socijalne politike na području županije. Stoga smo inicirali sastanak kako bi se socijalni radnici, studenti Socijalnog rada, ali i svi ljudi koji mogu reći o socijalnoj politici aktivno uključili u zakonodavstvo, s obzirom da slijedi usvajanje Zakona o zaštiti obitelji, djece i mladih i zakona o socijalnoj zaštiti''.

Ono što mi želimo je povećati kapacitete socijalnih radnika i uvesti tzv. multipersprektivni pristup socijalnom radu i učiniti sve socijalne radnike i sve ljude koji se bave socijalnom politikom aktivnim sudionicima procesa kako bi njih u biti učili glasom svih korisnika, kako bi se preko socijalnih radnika oni na koji se odnose ti zakoni mogli čuti u samoj zakonodavnoj proceduri.

Doista se nadamo da će reaktiviranje Udruge doista pomoći da se glas korisnika socijalne pomoći i socijalne skrbi čuje kod samih zakonodavaca'', rekla je Meri Musa iz OESS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close