Praćenje komunikacije

Snowden objavio dokumente o napadu obavještajnih agencija na antivirusne softvere

Sci-Tech / Flash | 23. 06. 2015. u 09:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema dokumentima koje je javnosti ustupio Edward Snowden, američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) uspješno je hakirala popularni antivirusni softver kako bi pratila korisnike i ostvarila pristup računalnim mrežama, javlja Anadolu Agency (AA).

NSA je zajedno sa britanskom obavještajnom službom (GCHQ) provela godine izrađujući sigurnosni softver koji bi ulazio u trag e-mailovima i drugim vidovima elektronske komunikacije.

Špijunske agencije uložile su posebne napore kako bi probile u softver moskovske kompanije Kaspersky Lab koja je također registrirana u Velikoj Britaniji. Ime ruske kompanije koja ima više od 270.000 korporativnih klijenata i čiji softveri štite više od 400 milijuna računala širom svijeta u više navrata je spomenuto u dokumentima.

Među dokumentima koje je Snowden objelodanio nalazi se GHCQ-ov zahtjev za obnovu ovlaštenja iz 2008. godine u kojem se tvrdi da su proizvodi Kaspersky ometali njihove špijunske poduhvate.

"Sigurnosni proizvodi poput ruskog antivirusa Kaspersky i dalje ometaju moć GCHQ-ove eksploatacije kompjuterske mreže, dok je analiza softverskih sustava od esencijalne važnosti kako bi se eksploatirao takav softver i spriječilo otkrivanje naših aktivnosti", navedeno je u zahtjevu za obnovu ovlaštenja.

"Ispitivanje softvera Kaspersky i drugih sličnih proizvoda se nastavlja", dodaje se.

U istom zahtjevu britanska obavještajna služba priznaje da je legalnost analize softverskih sustava upitna uz napomenu da bi u drugim slučajevima to bilo kršenje autorskih prava.

U dokumentima se također navodi da će američka obavještajna agencija pratiti e-mail račune pridružene kompanijama koje proizvode sigurnosne softvere. Agencija se nadala da će špijuniranjem pošte doći do podataka o slabim točkama u programiranju.

Budući da proizvođači računalnih operativnih sustava duboko vjeruju u sigurnosne softvere, često im daju odobrenja koja su inače uskraćena većini drugih korisnika softvera. Stoga, vladine obavještajne agencije žele prodrijeti u sustave antivirusnog programiranja zbog njihovog neograničenog pristupa.

Kopirati
Drag cursor here to close