''Delo''

Slovenski znanstvenici otkrili vezu između virusa zika i mikrocefalije

Lifestyle / Zdravlje | 11. 02. 2016. u 08:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nesumnjiva uzročna povezanost između virusa zika, koji prenose tigrasti komarci, i oštećenja mozga u plodu djeteta trudnica zaraženim virusom u listopadu je bila prvi put dokazana u Ljubljani i tada je ekipa slovenskih medicinskih stručnjaka dobila i genom virusa zika, prenosi Hina pisanje ljubljanskog "Dela".

Znanstveni članak o tom istraživanju objavila je u četvrtak u časopisu "The New England Journal of Medicine" dr. Tatjana Avšič Županc s Instituta za mikrobiologiju i imunologiju u Ljubljani.

Fetus imao znakove mikrocefalije

Avšič Zupanc je vodila tim stručnjaka koji je ispitivao slučaj 25-godišnje trudne Slovenke koja je boravila u Brazilu, a kojoj je u listopadu, nakon povratka u domovinu, izvršen ultrazvučni pregled. Treći pregled ultrazvukom u 29. tjednu trudnoće pokazao je da fetus koji je nosila ima prve znakove mikrocefalije.

Zbog toga joj je preporučen pobačaj koji je i izvršen nakon čega je bila obavljena obdukcija ploda.

Obdukcijom je dokazana prisutnost virusa zika, a isključena je prisutnost bilo kojeg od ostalih 13 virusa koji su mogli biti eventualni uzročnici oštećenja ploda djeteta, navodi dnevnik.

Izdvojen genom opasnog virusa

"Naše istraživanje pokazalo je da je virus velika opasnost za trudnice, osobito u prva tri mjeseca trudnoće, osobito za one koje se zadržavaju na područjima virusa zika koji je visoko endemski", kazala je za vodeći slovenski dnevnik dr. Tatjana Avšič Županc.

Dobro jutro! Danes v Delu piemo o slovenskih znanstvenikih, ki so odprili povezavo med ziko in mikrocefalijo...

Posted by Delo on 10. veljača 2016

Iz mozga ploda koji je analiziran u laboratoriju Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, ekipa medicinskih stručnjaka ljubljanskog Kliničkog centra (UKC) dobila je i cjelovit genom opasnog virusa zika.

Pojedinosti o otkriću povezanosti zike i mikrocefalije za koje su zaslužni slovenski znanstvenici bit će predstavljeni kasnije u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Kopirati
Drag cursor here to close