Korak prema članstvu

Slovenija postala pridružena članica Europske svemirske agencije

Sci-Tech / Flash | 05. 07. 2016. u 16:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpisivanjem sporazuma o pridruženom članstvu u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA) Slovenija je postala partnerica te ustanove koja uključuje 20 članica iz Europske unije, te Norvešku i Švicarsku.

Sporazum o pridruživanju agenciji u ponedjeljak je u Parizu potpisao ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, objavila je u utorak slovenska vlada, prenosi Hina.

Cilj pridruživanja agenciji je jačanje suradnje na području svemirskih istraživanja i tehnologija, a sporazum omogućava i dobivanje više prilika za slovenska poduzeća uključena u tehnologije koje trebaju Europskoj svemirskoj agenciji.

Slovenija je od 2010. godine u ESA-i bila priznata kao "država suradnica", a sada dobiva status pridružene članice, što je korak prema članstvu u agenciji.

ESA s Europskom unijom blisko surađuje u okviru Europske strategije za svemir, Europskoj svemirskoj politici, te u programima Galileo (globalna satelitska navigacija), te Copernicus (program monitoringa Zemlje).

Prema podacima slovenskog ministarstva gospodarstva, mnoge su slovenske korporacije već ranije izražavale velik interes za uključivanje i suradnju u programima na području navigacije i svemirske tehnologije, što će tješnja suradnja s ESA-om i omogućiti.

Kopirati
Drag cursor here to close