Kometi blizanci

Sljedećeg tjedna Zemlju očekuje jedan od najbliskijih susreta s nekim kometom

Sci-Tech / Flash | 19. 03. 2016. u 21:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom sljedećeg tjedna Zemlju očekuje jedan od najbliskijih susreta s nekim kometom nakon dugo vremena, piše Daily Mail. Pored našeg planeta trebala bi proletjeti dva 'kometa blizanca', jedan u ponedjeljak, a drugi u utorak, no nijedan ne bi trebao predstavljati opasnost...

U NASA-i navode da će oba objekta proletjeti 'nevjerojatno blizu' Zemlje, drugi od njih trebao bi biti udaljen 'samo' 2,2 milijuna kilometara od nas, što je treći najbliži prolazak otkad se bilježi udaljenost.

Prvi komet se zove '252P/LINEAR', a otkrili su ga ugledni znanstvenici s MIT-a prije 16 godina. On bi trebao proletjeti na udaljenosti od 3,3 milijuna kilometara od našeg planeta.

Njegov 'blizanac' otkriven je prije samo nekoliko mjeseci, 22. siječnja, a uočili su ga stručnjaci sa Sveučilišta na Havajima, koje ima veliki teleskop pozicioniran na Mauiju. Isprva su mislili da je riječ o asteroidu, ali onda su zamijetili njegov jedva primjetan rep te su zaključili da je ipak riječ o kometu. Nazvali su ga 'P/2016 BA14'.

U dosad poznatoj povijesti, bliže od drugog kometa Zemlji su prišli (a da na nju nisu pali) samo komet Lexell 1770. godine i komet IRAS-Araki-Alcock 1983. godine.

Prvi od dva kometa koji će proletjeti pored Zemlje sljedećeg tjedna smatra se svojevrsnim blizancem drugoga zbog jako slične orbite koju imaju. Drugi je, inače, upola manji od prvoga i vjeruje se da bi zapravo mogla biti riječ o komadu prvoga, koji se u jednom trenutku odvojio od jedinstvenog kometa.

NASA-ini eksperti navode da sličan blizak susret ne treba očekivati u sljedećih 150 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close