Pačići mali

Skupo znanje: Za knjige prvašića treba izdvojiti 90 KM

Sci-Tech / Flash | 22. 08. 2014. u 12:52 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Imam dvoje djece koji pohađaju osnovnu školu. Najveći je problem što se svake godine mijenjaju udžbenici, te nisu isti kao kod prethodnih generacija, pa svojoj kćeri koja pohađa devetogodišnju školu moram uvijek kupovati nove udžbenike koji su skuplji kako je veći razred'', rekla je za Bljesak.info Nina R., majka dvoje osnovnoškolaca, a kako kaže, uz bilježnice, školski pribor, i sve ostale potrebne materijale, početak školske godine je iznimno skup.

Do početka školske godine ostala su dva tjedna, a brige roditelja već su počele. Gdje kupiti udžbenike, vježbenice, knjige, pernice, ruksake, školski pribor, a najvažnije od svega kako za to izdvojiti potrebni novac. Nina kaže kako je sinu koji pohađa osmogodišnji nastavni program mogla mijenjati knjige za knjige, no to je sada, kaže, nemoguće.

Za Bljesak.info su iz knjižare 'Logovita' kazali kako za osnovnu školu udžbenici ''i nisu skupi'', te da je primjerice za prvi razred osnovne škole prosjek potrošnje na udžbenike 80-90 KM, jer se cijene udžbenika kreću od 10-15 KM, dok su za srednju školu udžbenici skuplji jer se cijene knjiga kreću od 20 do 30 KM, ovisno o školi i predmetu.

Iz naklade Znanje kažu kako se nakladnici trude već godinama zadržati iste cijene udžbenika.

'''Ne mijenjaju se ni udžbenici, isti stoje na našim policama, uz naravno nove koji se izdaju. Učitelji odabiru udžbenike koje će koristiti, pa cijena kompleta ovisi od razreda do razreda, odnosno od škole do škole. Naši kompleti su uglavnom sastavljeni od jednog udžbenika u koji se ništa ne piše, tako da se može naslijediti i jedne radne bilježnice za pojedini predmet. Kod nekih nakladnika postoji više naslova", rekli su za Bljesak.info iz naklade Znanje.

Po njihovim riječima, za niže razrede osnovne škole cijene udžbenika su od deset , pa do 13 KM, ovisno o udžbeniku, dok neki predmeti imaju čak i više od jednog udžbenika, sve ovisno od učitelja.

''Mi podržavamo i razmjenu knjiga, što je roditeljima jeftinije, ali ne podržavamo kopiranje, jer to krši njihova autorska prava, a nitko ne radi na tom pitanju'', rekli su iz Znanja.

U Mostaru je prije nekoliko mjeseci je otvorena Antikvarijat knjižara 'Student', gdje se mogu kupovati polovne knjige, čije su cijene pristupačnije od novih udžbenika.

Iz ove knjižare za Bljesak.info su otkrili kako su cijene knjiga za osnovno školovanje od 7,5 do osam KM, a vježbenice do četiri KM. Za srednje škole cijene udžbenika se kreću od osam do 15 konvertibilnih maraka po udžbeniku.

Iako mostarski Zavod za školstvo nije objavio prijedlog udžbenika za ovu godinu, u protekloj školskoj godini za udžbenike i vježbenice za peti razred osnovne škole bilo je potrebno izdvojiti otprilike 170 KM, ovisno o izboru izdavača, dok su roditelji učenika osmog razreda morali izdvojiti oko 220 KM za udžbenike, vježbenice i radne bilježnice.

Kopirati
Drag cursor here to close