Sad ga ima, sad ga nema

SKB Mostar: Reagensa nema jer se previše troši

Sci-Tech / Flash | 21. 04. 2016. u 07:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar već određeno vrijeme postoje problemi za obavljanje pretraga za hormon štitnjače.

Razlog zbog kojeg je teško odraditi ovaj nalaz je što, s vremena na vrijeme, nema reagensa, tvari koja je ključna za obavljanje ovog nalaza.

Kako smo neslužbeno saznali, reagensa u bolnici trenutno ima, ali je pitanje koliko će trajati.

''Razlog zbog kojeg nedostaje ove tvari je što liječnici previše propisuju pretrage koje zahtijevaju reagens. Traže pretrage za što treba i ne treba, a ne pitaju se ima li materijala u laboratoriju za obavljanje nalaza'', otkrio je za Bljesak.info izvor iz bolnice.

Reagens je bilo koja tvar u kemijskoj reakciji koja služi za određivanje, mjerenje, ispitivanje ili proizvodnju drugih tvari. Kada se jednom otvori, mora se i iskoristi jer ga se ne može čuvati.

Negodovanje zbog nemogućnosti vađenja ovog nalaza su posebno izrazile trudnice koje su zbog svog stanja primorane ovu pretragu obaviti privatno.

''Kad su mi rekli da nema reagensa i da ne mogu obaviti nalaze u bolnici, prva opcija mi je bila da nalaz uradim privatno, što sam i učinila. Uradila sam nalaz privatno, ali mi se kasnije pogoršalo stanje, te sam nalaz uradila i u bolnici. Za hitne slučajeve je reagensa bilo i nalaz koji sam tada uradila nije isti kao nalaz koji sam privatno odradila'', objašnjava trudnica iz Mostara.

Kako nam je neslužbeno rečeno iz bolnice nalaz za hormon štitnjače u privatnim klinikama je moguće uraditi za 30 do 50 KM, ali on nije pouzdan kao nalaz urađen u bolnici.

Službene informacije o reagensu smo u više navrata pokušali dobiti iz bolnice, ali do zaključenja članaka nitko se iz SKB Mostar nije oglasio po ovom pitanju.

Podsjećamo, SKB ima dugovanja od 54.530.719,56 KM, te joj prijeti blokada računa od Porezne uprave. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na hitnoj i telefonski održanoj sjednici zadužila direktora Porezne uprave Federacije BiH da, za sjednicu Vlade FBiH koja će biti održana u petak, 22. travnja, pripremi Analizu stanja najvećih poreznih dužnika u Federaciji BiH, s prijedlogom mjera.

 

Kopirati
Drag cursor here to close