Uzvraćaju napad

Sjeverna Koreja prijeti Bijeloj kući

Sci-Tech / Flash | 21. 12. 2014. u 18:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja zaprijetila je danas da će uzvratiti Bijeloj kući i drugim američkim ciljevima, ukoliko Washington bude sankcionirao navodni hakerski napad.

Najveća sjevernokorejska vojna administracija Komisija za nacionalnu obranu (NDC) ponovo je danas negirala umiješanost u hakerski napad u kompjutersku mrežu kompanije "Sony Pictures " zbog čega je odgođena premijera filma "Intervju" za koji Pjongjang smatra da ismijeva lidera Kim Jong Una.

Američki predsjednik Barak Obama jučer je potvrdio da je Sjeverna Koreja odgovorna za napad, prenosi Srna.

NDC je u priopćenju, koji je prenijela sjevernokorejska novinska agencija KCNLA, priopćila da su vojska i narod "potpuno spremni za sukob sa SAD u svim ratnim prostorima, uključujući i cyber".

"Naša najoštrija protuakcija bit će poduzeta protiv Bijele kuće, Pentagona i cijelog američkog kopna, otpadnoj jami terorizma, koja će nadmašiti 'simetričnu kontrakciju', koju je najavio predsjednik SAD Barack Obama", ističe se u priopćenju.

Sjeverna Koreja, koja je i ranije prijetila američkom kopnu, optužila je Obaminu administraciju da je "duboko odgovorna" za nastajanje komedije "Intervju", čija je radnja fikcijska zavjera za atentat na Kim Jong Una, javlja Srna.

Pjongjang je ponovo pohvalio "ispravnu akciju" hakerske organizacije, koja sebe naziva "Čuvari mira", ali da nema podatke gdje je sjedište te grupacije.

Medijska kuća "Sony Pictures " priopćila je da je donesena odluka o otkazivanju premijere komedije "Intervju" nakon što im je prijetnje uputila hakerska organizacija "Čuvari mira", koji su upali u kompjutersku mrežu te kompanije i zaprijetili napadom na sve američka kina u kojima bude emitiran film.

Premijera filma bila je zakazana za 25. prosinac.

Kopirati
Drag cursor here to close