Praotac virusa

Sjeverna Koreja 'otkrila' porijeklo ebole

Sci-Tech / Flash | 03. 12. 2014. u 08:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je od žarišta virusa ebole u zapadnoj Africi udaljena desetak tisuća kilometara, Sjeverna Koreja je ponudila jedan od najdramatičnijih odgovora na potencijalnu epidemiju na svijetu, piše Washington Post.

Zatvorene su granice za turiste, a svatko tko je ušao u zemlju morao je proći kroz obveznu karantenu u trajanju od tri tjedna. Prema pisanju Washington Posta, logika iza panike je nedavno objavljena u režimskom tisku putem kojeg su visoki dužnosnici s narodom podijelili stav da je virus ebole biološko oružje stvoreno u SAD.

U članku kog je prošlog tjedna objavila državna agencija KCNA, potpredsjednik sjevernokorejskog Vijeća za sanitarne inspekcije tvrdi da su Amerikanci, "kraljevi kršenja ljudskih prava u svijetu", glavni i odgovorni za širenja virusa.

U tekstu se navodi kako je "jedan od pomoćnika bivšeg američkog predsjednika Reagana" svojedobno "otkrio da su Sjedinjene Države razvile 'praoca' virusa ebole u institutima izgrađenima u zemljama zapadne Afrike sa svrhom da lansiraju biološki rat".

Iako izvještaj KCNA nudi samo prezime, čini se da je "bivši pomoćnik" na kojeg se pozivaju sjevernokorejski dužnosnici ekonomist Paul Craig Roberts koji je u Americi relativno proslavljen, ali i ozloglašen, zbog kritike vanjske politike i kontraverznih stavova o 11. rujnu.

Roberts je u listopadu objavio članak na svom blogu s naslovom "Je li američka vlada glavni kriminalac našeg vremena?" u kojem citira rad dvojice akademika, Francisa A. Boyla sa Sveučilišta u Illinoisu i Cyrila Brodericka koji predaje na Sveučilištu Delaware, kako bi potkrijepio hipotezu da je za ebolu odgovorna američka vlada.

Boyle naime tvrdi da je posljednji soj ebole pobjegao iz američkog laboratorija u Sijera Leoneu i da se to zataškalo.

"Ja mislim da ljudi na vrhu znaju", rekao je profesor prava za Daily Telegraph. "Vjerojatno zna i Obama".

Broderick je pak sličan scenarij ponudio za jedne od vodećih liberijskih novina pozivajući se na čitav niz internetskih stranica koje se zabavljaju teorijama zavjere.

Prema pisanju Washington Posta, njihove ideje nailaze na pobornike, ali su još uvijek marginalne.

Kopirati
Drag cursor here to close