FBI istražuje

Sjeverna Koreja hakirala Sony Pictures

Sci-Tech / Flash | 18. 12. 2014. u 08:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće objavilo je da Federalni istražni biro (FBI) vodi istragu o hakerskom napadu na kompaniju Sony Pictures za koji se sumnja da je izveden iz Sjeverne Koreje.

''FBI vodi istragu i nudi kompaniji podršku i pomoć'', navedeno je u priopćenju Vijeća.

Cyber napad na film koji je doveo do otkazivanja projekcije smatra se pitanjem iz domena nacionalne sigurnosti, priopćila je u četvrtak Bijela kuća.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest izjavio je kako američka administracija smatra da je hakerski napad djelo "sofisticiranog aktera", ali je odbio potvrditi je li Sjeverna Koreja odgovorna za njega.

Neimenovani američki dužnosnik izjavio je da su federalni agenti povezali hakerski napad na Sony sa Sjevernom Korejom i da bi moglo uskoro uslijediti priopćenje u tom kontekstu.

Sve do jučer, administracija predsjednika Baracka Obame je tvrdila da nije jasno tko je odgovoran za upad u računalni sustav poznate kompanije. S druge strane, Sjeverna Koreja je odbacila da je umiješana u hakerski napad.

Naime, Sony se našao na meti hakerskih napada zbog svog filma Intervju koji govori o izmišljenom planiranju atentata na lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una.

Hakerska grupa koja je sebe nazvala Čuvari mira objavila je priopćenje u kojem obećava "gorku sudbinu" za one koji budu išli gledati film, a njujorška premijera je već otkazana.

U kratkom priopćenju napisanom na gramatički neispravnom engleskom jeziku, grupa podsjeća na terorističke napade u SAD 11. rujna 2001., a zatim upozorava građane da se drže podalje od kina u kojima će se prikazivati ovaj film.

Tajništvo za unutarnju sigurnost SAD analizira poruku, ali uvjerava javnost da "nema pouzdanih obavještajnih informacija koje bi ukazale na aktivnu prijetnju kino-publici".

FBI je upozorio kina i druge kompanije koje su povezane sa Sonyem da bi i one mogle biti meta hakerskih napada.

U( dokumentu, u koji je Reuters imao uvid, navedeno je kako bi "svatko tko je povezan s produkcijom, distribucijom i promocijom" filma "mogao biti meta cyber napada".

Sony je odlučio nastaviti s distribucijom kako je i planirano, ali se neće mješati u odluke kina da otkažu prikazivanje filma. Do sada je najmanje jedan lanac kina to i uradio.

Kasno sinoć, drugi veliki lanac Landmark Cinemas, otkazao je premijeru filma zakazanu za četvrtak u svom kinu u New Yorku.

Glavni glumci Seth Rogen i James Franco, koji u filmu tumače novinare regrutirane od CIA-e da ubiju sjevernokorejskog lidera, jučer su također otkazali pojavljivanje u javnosti.

Pjongjang je pohvalio hakerske napade kao "pravedan čin", ali ponavlja da nije umiješan u to.

Kopirati
Drag cursor here to close