Timski rad

Simulacija EU parlamenta u Mostaru: Bh. državnici, učite od mladih

Sci-Tech / Flash | 31. 03. 2015. u 10:01 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskoj gradskoj vijećnici održan je Regionalni forum Europskog parlamenta mladih Mostar, koji okuplja oko 50 srednjoškolaca s područja Mostara a za glavni cilj ima simulaciju generalne skupštine Europskog parlamenta i procesa koji se u njemu odvijaju, ali i upoznavanje mladeži Mostara i unaprijeđenije njihovih vještina javnog govora

''Ovim forumom želimo mladima približiti europske vrijednosti kao što su tolerancija, demokracija, ali ih i potaknuti da ožive svoj aktivizam, posebice u lokalnoj zajednici'', rekao je koordinator Europskog parlamenta mladih u BiH Ivo Čarapina i istaknuo kako su glavne teme koje su srednjoškolci obrađivali vanjska politika, unutarnja politika, odnos prema LGBT osobama, monetarna politika, klima za ulagače u BiH, te odnos prema ulasku BiH u EU.

Adna Rokša, potpredsjednica Europskog parlamenta mladih u BiH govori kako je sam regionalni forum osmišljen kao pilot projekt koji će biti održan u svakom gradu na isti način te da bi i bh državnici trebali čuti za ovaj projekt i naučiti mnogo od srednjoškolaca.

''Naši lideri i državnici bi mogli mnogo toga naučiti od ovih srednjoškolaca zato što kroz taj timski rad pokazuju ono što bi upravo oni trebali raditi'', ističe Rokša.

Učenica Gimnazije Mostar, Emina Kapetanović, ne krije zadovoljstvo ovim forumom na kojem su kaže zastupljene teme s kojima se mladi u BiH mogu povezati i na osnovu kojih mogu razviti brojne debate. Na upit koliko će jedan ovakav forum pomoći našim političarima Kapetanović kaže: ''Ne mislim da ćemo bh političarima pomoći da shvate, ali mislim da je bitno da mi kao pojedinci shvatimo kolika ja naša moć kao naroda i da razvijemo naša mišljenja. I mi možemo doprinjeti razvoju, a ne samo vlast.''

Pored Mostara ovaj se forum održao u Sarajevu i Banja Luci, a planirano je održavanje i u Tuzli. U rujnu ove godine održat će se trodnevni forum na državnoj razini u Sarajevu, a koji će okupiti srednjoškolce iz cijele BiH, kazao je Čarapina.

Kopirati
Drag cursor here to close