Sve učestaliji napadi

Sigurnost novinara preduvjet je za slobodu govora i slobodne medije

Sci-Tech / Flash | 13. 10. 2015. u 15:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sigurnost novinara je preduvjet za postojanje slobode govora i slobodnih medija, stoga je potrebno ozbiljno se pozabaviti svakom prijetnjom po uvjete za rad novinara i mogućnošću da nezavisno djeluju'', kazao je glasnogovornik Izaslanstva Europske unije (EU) i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Andy McGuffie, povodom diskriminatornih izjava datih o novinarki RTRS-a.

Istaknuo je da je posebno spominjanje novinarki u rodno disktriminirajućim izjavama degradirajuće, te da je kao takvo neprihvatljiva prijetnja za sigurnost žena predstavnica medija.

Osim toga, dodao je, što predstavlja uvredu i uzrokuje osobnu traumu, to je izazov za slobodu medija.

''Za EU, sloboda izražavanja i sloboda medija su među glavnim prioritetima. Kao dio političkih kriterijuma iz Kopenhagena, ključni su aspekt procesa EU integracija za zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH. Budno pratimo ova pitanja prilikom procjene spremnosti BiH u procesu približavanja EU'', kazao je McGuffie.

Poručio je da očekuju punu podršku nositelja odgovornih funkcija na postizanju ovih prioriteta, spripćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close