Mijatović u BiH

Sigurnost novinara i digitalizacija kao prioriteti

Sci-Tech / Flash | 03. 07. 2015. u 16:44 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović, po završetku prve službene posjete Bosni i Hercegovini, pozdravila je inicijativu koju je 1. srpnja poduzelo Vijeće ministara BiH da se podrže sloboda izražavanja i prava novinara te da se unaprijedi njihova sigurnost.

Mišljenja je da se ovim pokazuje politička volja za rad na ključnim pitanjima vezanim za slobodu medija u BiH, u zemlji u kojoj je od 2006. godine riješeno samo 15 posto slučajeva vezanih za ovo pitanje. Dodala je da je neprihvatljivo da su napadi poput pokušaja ubojstva Željka Kopanje prije 16 godina i dalje neriješeni, priopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Po završetku posjete, Mijatović je pozvala na hitan početak procesa prelaska s analognog na digitalno emitiranje programa, provedbu zakona o javnom servisu i očuvanje nezavisnosti i ovlasti Regulatorne agencije za komunikacije.

Naglasila je suštinski značaj digitalizacije za BiH, navodeći da je ovo jedina država u jugoistočnoj Europi koja nije započela ovaj proces. Također je istaknula potrebu za potpuno funkcionalnim, neovisnim i održivim sustavom javnog emitiranja i regulatornim tijelom.

''Kašnjenje u digitalizaciji je već rezultiralo gašenjem signala BHTV-a. Daljnja odgađanja stvorit će više problema za cijeli sektor emitiranja, u smislu pluraliteta medija kao i ekonomske održivosti'', kazala je Mijatović.

Poručila je da neprovođenje zakona o javnom servisu i dalje šteti cijelom sustavu i neprestano pogoršava financijsku i uredničku neovisnost te da bh. vlasti moraju osigurati da se radio-televizijska pretplata prikuplja na efikasan način kako bi javni servis bio financijski održiv.

Tijekom sastanaka, Mijatović je razgovarala i o potrebi za očuvanjem slobode izražavanja na internetu te izrazila zabrinutost za veliki broj tužbi za klevetu koje uglavnom pokreću političari protiv kritički nastrojenih medija.

''Političari moraju imati više tolerancije na kritiku i općenito se trebaju suzdržati od takvih djela. U većini ovih slučajeva čak nema ni pokušaja korištenja samoregulirajućih mehanizama za rješavanje ovih sporova'', rekla je Mijatović.

Tijekom posjete BiH, između ostalih, sastala se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, predsjedavajućim Zastupničkog doma BiH Šefikom Džaferovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, priopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close