Prigodna svečanost

Šest visokoškolskih knjižnica u FBiH dobilo po 123 naslova

Sci-Tech / Flash | 14. 01. 2015. u 12:24 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić uručio je danas na prigodnoj svečanosti u Sarajevu komplete enciklopedijske, znanstvene i visokoškolske literature za šest sveučilišnih biblioteka na području Federacije BiH.

Bibliotekama su uručena 123 naslova, odnosno oko 1.200 primjeraka aktualnih znanstvenih i referentnih izdanja, a kako je danas istaknuto ovim je nastavljen kontinuirani projekt Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti kojim se želi dodatno poboljšati bibliotečki fond svih visokoškolskih institucija u Federaciji BiH.

Mašić je na svečanosti podsjetio da ovo ministarstvo prepoznalo značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti u realizaciji složenih reformskih procesa u oblasti znanosti, te je od 2007. godine putem različitih projekata uložilo više od 2,3 milijuna KM u te oblasti, a istovremeno je otkupljeno je i bibliotekama uručeno više od 1.700 naslova znanstvene i sveučilišne literature.

Ministar je istaknuo da se odabir izdanja koja će biti otkupljena od izdavača i dodijeljena bibliotekama vrši u dogovoru s predstavnicima biblioteka, a nabavljaju se izdanja za koja bi biblioteke teško mogle izdvojiti sredstva. Izrazio je nadu da će buduća Vlada Federacije BiH nastaviti financijski podržavati Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine (NUBBiH), te ostale institucije od znanstvenog i kulturnog značaja za BiH.

Direktor NUB-a Ismet Ovčina je napomenuo da je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti izdvojilo prošle godine 600.000 KM što je, iako to nije dovoljno za funkcioniranje NUB-a, spasilo je Biblioteku od potpunog kolapsa. Dodao je da NUB ove godine slavi 70. godišnjicu postojanja, a uposlenici NUB-a primili su s današnjim danom plaću za srpanj 2014. godine, te je izrazio nadu da će u ovoj godini biti osigurani bolji uvjeti za rad.

Pozvao je zato i nadležne državne institucije da se krene u rješavanje pravno-financijskog statusa ove institucije koja je članica svih bibliotečkih asocijacija u Europi i svijetu.

Edita Mulaosmanović iz Bibiloteke Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru kazala je da ovoj biblioteci veoma znači pomoć Ministarstva jer je stanje i u ovoj instituciji slično kao i u ostalima, a podsjetila je da je 1993. godine fond ove biblioteke potpuno izgorio, te su po završetku rata morali krenuti od početka.

Svečanost uručivanja održana je u okviru redovnog godišnjeg sastanka s direktorima, odnosno predstavnicima svih šest sveučilišnih biblioteka u Federaciji BiH koji su danas zahvalili Mašiću na podršci, te je Ovčina zvanično uručio zahvalnicu ministru Mašiću i Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti.

Također, ministar Mašić i direktor Ovčina danas su potpisali Ugovor o nastavku funkcioniranja sistema "Registar znanstvenih institucija, znanstvenog kadra, znanstvenih projekata i infrastrukturnih ulaganja u FBiH".

Kopirati
Drag cursor here to close