Zabrinutost

Senator McCain napad hakera na Sony nazvao 'ratnim činom'

Sci-Tech / Flash | 19. 12. 2014. u 17:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja odgovorna je za informatički napad na tvrtku Sony počinjen krajem studenoga u kojemu su hakeri uspjeli pristupiti velikom broju podataka, stoji u izvješću FBI-ja objavljenom u petak.

"FBI raspolaže dovoljnim brojem dokaza iz kojih zaključuje da je sjevernokorejska vlada odgovorna za informatički napad", stoji u priopćenju američke federalne policije te se navodi da je napad na Sony "neprihvatljiv za jednu državu".

Senator John McCain napad je nazvao "ratnim činom", a američki predsjednik Barack Obama u petak na večer po srednjoeuropskom vremenu održat će tradicionalnu konferenciju za novinare u Bijeloj kući.

"Iznimno smo zabrinuti zbog destruktivnosti ovog napada usmjerenog protiv privatne tvrtke i građana koji u njoj rade", stoji u priopćenju FBI-ja i dodaje se da je, kako je i Bijela kuća jučer ocijenila, riječ o "najvećem napadu na nacionalnu sigurnost" Sjedinjenih Država.

"Ovakva prijetnja prelazi granice prihvatljivog ponašanja za jednu državu", navodi se u priopćenju.

Sony Pictures Entertainment u srijedu je odlučio otkazati prikazivanje satirične komedije "Intervju" o ubojstvu sjevernokorejskoga predsjednika Kim Jong-una, nakon prijetnja jedne hakerske skupine.

Sjeverna Koreja je nedavno odgovorila na optužbe o napadu na Sony s kraja studenog koji je u tvrtki izazvao krizu, a vlasti te države dugo su odbijale komentirati cijelu situaciju da bi se prije petnaestak dana ogradile od napada, prenosi Hina.

Tehnološki div pretrpio je najteži korporativni napad koji je dospio u medije. Sonyju su ukradene ogromne količine podataka, osobni podaci za približno 6000 zaposlenika, neki od iščekivanih filmova i podaci o plaćama direktora.

Kopirati
Drag cursor here to close