Trauma i pomirenje

Seminar u Mostaru: Kako prepoznati traumu?

Sci-Tech / Flash | 22. 04. 2015. u 07:42 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji HKO “Kruh sv. Ante“ i Trauma centra, u Mostaru je 22. travnja, započeo seminar na temu ''Trauma u procesu pomirenja'' s ciljem edukacije psihologa, pedagoga, prosvjetnih i socijalnih radnika, medicinskih radnika, vjerskih službenika i studenata o osnovama traume i njenom utjecaju na osobu, obitelj i društvo.

''Mi vjerujemo da kao društvo generalno u BiH, živimo u jednoj zajedničkoj traumi koja nam se dogodila u proteklom ratu. Evidentno iz situacije u kojoj se nalazimo kao društvo mi tu traumu nismo uspjeli pravilno zacijelit, i naš cilj danas je ovim seminarima pružiti mehanizme ljudima kako bi oni znali prepoznati traumu i najprije pomoći sami sebi'', rekao je za Bljesak.info Davor Majstorović,voditelj seminara koji se održava u prostorijama Centra za djecu, mlade i obitelj SPES.

Trodnevni seminar baziran je na situacijskom, afektivnom i interaktivnom učenju, a tematski je vezan za sljedeća područja: komunikacija - temelj odnosa, razlika i sličnost između stresa i traume, neurobiologija PTSP-a, simptomi PTSP-a, ciklus počinitelja i žrtve, narativi, trans-generacijski prijenos traume, izabrane traume i slave, prevencija profesionalnog sagorijevanja.

Jedna od tema seminara je i profesionalno sagorijevanje, što je jako važno i za sudionike seminara koji će moći saznati koji su to mehanizmi kako se što bolje zaštititi na svom osobnom i profesionalnom planu, kako ne bismo doživjeli jedno profesionalno sagorijevanje koje je jako opasno za sve nas.

''U dosadašnjem sedmogodišnjem radu realizirali smo 43 bazična trodnevna seminara za 1007 sudionika i 17 naprednih seminara za 350 sudionika (psiholozi, pedagozi, liječnici, prosvjetni i socijalni radnici, medicinski radnici, vjerski službenici i studenti koji se pripremaju za ova zanimanja) iz četrnaest bh. gradova'', govori Majstorović i dodaje kako prema dosadašnjim iskustvima seminar ima dobar učinak i utjecaj na sudionike u svim bh. gradovima.

Na seminaru u Mostaru sudjeluje 31 sudionik, a radi se pretežito o socijalnim radnicima, psiholozima, pedagozima i nastavnom kadru, odnosno struci koja se svakodnevno u svom radu susreće s drugim ljudima.

Sudionici bi tijekom seminara trebali saznati više o tome kako najlakše prepoznati gdje su traume, koji su to okidači te na koji način mogu pomoći pojedincima i ponuditi im kvalitetnu informaciju da se njihove traume saniraju.

Inače, već sedmu godinu Trauma centar i humanitarna organizacija Kruh sv. Ante organiziraju edukativne seminare na temu trauma i pomirenje.

Kopirati
Drag cursor here to close