Umjetna inteligencija

Šef Tesla Motorsa o umjetnoj inteligenciji: 'Prizivamo demona'

Sci-Tech / Flash | 27. 10. 2014. u 20:11 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Tesla Motorsa Elon Musk ponovno je upozorio na opasnosti umjetne inteligencije, ali njegove izjave na tu temu postaju sve slikovitije.

Šef Tesla Motorsa smatra kako je moguć scenarij poput onog u Terminatoru
"Smatram kako moramo biti vrlo oprezni s umjetnom inteligencijom", kazao je Musk na prošlotjednom MIT-ovom simpoziju, nazvavši računalnu inteligenciju najvećom egzistencijalnom prijetnjom čovječanstvu, piše Mashable, a prenosi Poslovni.hr.

"Potrebno je uvesti neku vrstu regulatornog nadzora na državnoj ili međunarodnoj razini, za slučaj da ne učinimo nešto jako budalasto", dodao je.

Mashable piše kako njegove tvrdnje zvuče razumno u okviru konzervativnog pristupa potencijalnom tehnološkom problemu u budućnosti. Međutim, Musk je zatim povukao sasvim neočekivanu metaforu.

"S umjetnom inteligencijom prizivamo demona. U svim pričama u kojima imamo nekog s pentagramom i svetom vodicom javlja se ideja kako se demon može kontrolirati. Ali to ne funkcionira", kazao je Musk.

Trebamo li se zabrinuti?

Cijeli razgovor s Elonom Muskom možete pogledati u nastavku, a dio s umjetnom inteligencijom počinje otprilike na 1:07:40.

Kopirati
Drag cursor here to close