Posjeta BiH

Saudijski princ s Ejupom Ganićem: Obrazovanje je jedan od ključeva života

Sci-Tech / Flash | 07. 08. 2016. u 13:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unuk kralja Salmana i praunuk Abdulaziza, osnivača Saudijske Arabije, princ Salman bin Abdulaziz bin Salman el-Saud, član kraljevske obitelji Saudijske Arabije, ovih dana boravi u BiH.

Jedan od najmlađih milijardera u svijetu, poznati biznismen čije se bogatstvo procjenjuje na gotovo tri milijarde američkih dolara, u okviru svog boravka u Sarajevu jučer je posjetio i Sarajevo School of Science and Technology (SSST), gdje je razgovarao sa predsjednikom i rektorom ovog univerziteta prof. dr. Ejupom Ganićem.

''On i njegova pratnja su izrazili želju da posjete naš univerzitet. Studenata nema jer je raspust, ali profesori su se okupili da im pokažemo što radimo, koji su naši programi. Mi imamo određenu suradnju sa nekim univerzitetima u Saudijskoj Arabiji i o tome ćemo govoriti'', rekao je za Oslobođenje prof. dr. Ganić.

Sa saudijskim princom pričalo se i o planovima koje Univerzitet namjerava uraditi u BiH, ali i izvan nje.

''Govorit ćemo o našim studentima, o njihovim uspjesima u Europi i šire. Vi znate da mi imamo studente iz cijelog svijeta. Govorit ćemo o našim programima, imamo inžinjerstvo, filmsku akademiju, medicinu. Pokazat ćemo ono što imamo, pokazat ćemo laboratorije, opremu, upoznati ga sa profesorima'', dodao je Ganić.

Saudijska Arabija je, kaže, prof. Ganić, uvijek pomagala BiH i to nastavlja, pa su ovakve posjete dobrodošle. Princ Salman je istaknuo da mu je zadovoljstvo posjetiti SSST i rekao da cijeni ljude koji rade velike stvari. A obrazovanje je, istaknuo je princ, jedna od njih.

''Edukacija je jedan od glavnih ključeva u životu. Jedna stvarna snaga u životu i most za budućnost. Ja sam osoba koja odgovara na svaku vrstu aktivnosti u edukaciji i to je nešto što i moja zemlja radi. Uvijek ćemo biti tu za takve vrste aktivnosti kao što je obrazovanje'', kazao je saudijski princ.

Za njega ova posjeta Univerzitetu znači mnogo.

''Ova posjeta nam je kao i ostale ranije posjete i njome ćemo samo potvrditi naše dobre odnose. Pored toga, ovako će se nastaviti ono što smo počeli još ranije'', kaže princ Salman.

Osim što je poznat kao biznismen, ovaj član saudijske kraljevske obitelji u europskim krugovima poznat je i kao ljubitelj umjetnosti i sporta. Doktorirao je pravo, govori arapski, engleski i francuski jezik. Mladi princ Salman bin Abdulaziz bin Salman el-Saud osnivač je i privatne aviokompanije, posluje naftom, a uključen je u građevinsku industriju ne samo Kraljevine Saudijske Arabije.

Kopirati
Drag cursor here to close